Αρκτική εισβολή! Χιόνια και στα πεδινά! Κύμα ψύχους! Πραγματικά απίστευτα πράγματα για… τέλη Δεκεμβρίου. Υπάρχει πράγματι μία ανάγκη. Οι πολίτες να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες, ώστε να προγραμματίζουν τις δουλειές τους. Ειδικά αν πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης για να προστατευθούν ή απλά για να αποφύγουν την άσκοπη ταλαιπωρία. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι το σημείο ο καιρός να γίνεται πρώτη είδηση σα να πρόκειται για πόλεμο η απόσταση είναι τεράστια.
Είναι λάθος να τρομάζουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί τους πολίτες βάζοντας μουσικές με τύμπανα για την… αρκτική εισβολή. Είναι αδιανόητο να επηρεάζουν με αυτόν τον τρόπο τη ψυχολογία και τη ζωή τους. Γιατί τα αλλάζουν και τα δύο. Στην καφετέρια σήμερα το πρωί αυτό ήταν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης στα δύο διπλανά τραπεζάκια, όπου οι θαμώνες δεν έδειχναν κάποια ιδιαίτερη φροντίδα για να μην ακούγονται. Στο πρώτο μία μαμά έλεγε πως θα στείλει στον γιο της στην επαρχία σήμερα «γιατί την Κυριακή θα κλείσει από τα χιόνια η εθνική οδός»! Και στο διπλανό ένας κύριος προσπαθούσε να παραγγείλει ξύλα!
Από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε λειτουργία το «112», ο πανευρωπαϊκός αριθμός κλήσης για περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Πραγματικά είδα με «τρόμο» τα ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων. Πολίτες ρωτούσαν τους δημοσιογράφους για ποια θέματα θα μπορούν να τηλεφωνούν στο «112». Φαντάζεστε τι έχει να γίνει αν αρχίσει ο κάθε πικραμένος να τηλεφωνεί για τα προβλήματά του στο «112»; Ακόμη ηχεί στα αυτιά μου ένα τηλεφώνημα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, την ώρα που καιγόταν το Μάτι, από μία κυρία στην ορεινή Αρκαδία που ήθελε να στείλει το Κέντρο Επιχειρήσεων τα σώματα ασφαλείας για να προστατέψουν τα αχλάδια της από τα… αγριογούρουνα! Άλλοι έλεγαν ότι το «112» θα τους ενημερώνει για τις καιρικές συνθήκες. Θα πέφτουν σε καταιγίδα και θα φταίει το «112»! Είναι γνωστό: η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.
Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως οι ειδήσεις και οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας είναι για να ενημερώνουν και να προστατεύουν τους πολίτες και όχι για να τους τρομάζουν. Και οι πολίτες, βεβαίως, δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες σαν υπηρέτες τους. Γιατί δεν είναι όλες οι υπηρεσίες για να κάνουν τα καπρίτσια κάθε αγχωμένης κυρίας ή κάθε νευριασμένου κυρίου. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένα νοσοκομειακό έξω από κάθε σπίτι, ή ένα περιπολικό της αστυνομίας ή της πυροσβεστικής.
Πρέπει να τα καλούν όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη, για να μπορούν να βοηθούν όσους βρίσκονται σε κίνδυνο και όχι εκείνους που απλά δοκιμάζουν τις αντοχές τους συστήματος επειδή δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν. Και οι μετεωρολόγοι θα πρέπει να προσέξουν να μην την πατήσουν όπως οι σεισμολόγοι. Είναι κρίμα να βλέπει κανείς επιστήμονες να τσακώνονται για το αν θα χιονίσει από τα 200 μέτρα υψόμετρο ή από τα 300. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ουσιαστική ενημέρωση και καθοδήγηση και όχι από νέους «αστέρες» reality.