Κόσμος

Λιβύη: Η Τρίπολη ζήτησε βοήθεια από την Άγκυρα – Αντιδρούν ΗΠΑ και Ρωσία

Λιβύη: Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για παροχή στρατιωτικής βοήθειας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Ερντογάν ότι τον Ιανουάριο θα ψηφιστεί η πρόταση για αποστολή στρατευμάτων.

Λιβύη: Το βράδυ της Πέμπτης (26/12) το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως « διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από αέρα, ξηρά και θάλασσα, προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης», με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, o αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μίλησε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάτι Μπασάγα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα. «Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», ανέφερε ο Μπασάγα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το εξής αίτημα ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα παρουσιάσει Εθνοσυνέλευση, στις 7 Ιανουαρίου, νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. «Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στην Εθνοσυνέλευση στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της Λιβύης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Πάντως, η κατάσταση δείχνει να είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς η Ρωσία, παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος της Τουρκίας, δεν φαίνεται να επικροτεί την κίνηση της αυτή. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Αυτή την θέση υποστήριξε και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Μάλιστα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Ρωσία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στον συσχετισμό δυνάμεων εκεί και ως εκ τούτου μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις. Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης τοποθετεί την Άγκυρα και την κυβέρνηση Σαράτζ απέναντι στο Κρεμλίνο, το οποίο υποστηρίζει τον Χαφτάρ.

Μέσα στη νύχτα έγινε γνωστό, παράλληλα, από τον Λευκό Οίκο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην οποία συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαμάχη της Λιβύης να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» προκειμένου να υπάρξει επίλυση στις συγκρούσεις.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η ανακοίνωση στην οποία προέβη χθες η Προεδρία της Τυνησίας, μία ημέρα μετά και τη συνάντηση που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Τυνήσιο ομόλογό του. Η ανακοίνωση αναφέρει πως «η στάση του κράτους της Τυνησίας, είναι ουδέτερη στην κρίση της Λιβύης. Η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό». Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η προσπάθεια της Άγκυρας να παρασύρει την Τύνιδα σε ένα συνασπισμό υπέρ της κυβέρνησης Σαράτζ απέτυχε.