Λιβύη: Πυρ και μανία τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, για την συμφωνία που υπέγραψαν τον Νοέμβριο, είναι ο απεσταλμένος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, Αρέφ Άλι Νάγιεντ. «Η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) θα πρέπει να μελετηθεί από τους εμπειρογνώμονες του λιβυκού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Αρέφ Άλι Νάγιεντ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του Τομπρούκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Sputnik.
Ο Νάγιεντ είναι απεσταλμένος του Αμπντάλα Θάνι, του επικεφαλής της κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης και αντιτίθεται στην GNA, που εδρεύει στην Τρίπολη, με πρωθυπουργό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
“Τέτοιες συμφωνίες είναι περίπλοκα έγγραφα που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μελέτης από τα αρμόδια και έμπειρα πρόσωπα, από ειδικούς και είναι αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες. Δεν έχει καμία δουλειά ο Σάρατζ να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες”, είπε ο Νάγιεντ, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία “φαίνεται να θεωρεί ότι δεν υπάρχει Κρήτη, ότι δεν υπάρχει Κύπρος και αυτό είναι μια τεράστια γεωγραφική καταστροφή”.
Ο Νάγιεντ πρόσθεσε επίσης ότι δεν θέλει να εκφράσει καμία κρίση για τις λεπτομέρειες του μνημονίου και ότι θα έπρεπε να μελετηθεί από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τους ειδικούς του υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα υπενθύμισε για ακόμα μια φορά πως η συμφωνία είναι αντίθετη με το λιβυκό και το διεθνές δίκαιο, επειδή δεν επικυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ.
Αρέφ Άλι Νάγιεντ: «Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν Οθωμανός σουλτάνος»
Συγχρόνως ο προσωπικός απεσταλμένος του Αμπντάλα Θάνι κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν πως ενεργεί σαν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πως η πολιτική που ακολουθεί προκαλεί εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου. “Δυστυχώς, ο Ερντογάν μοιάζει να βρίσκεται σε χρονοδίνη. Πιστεύει ότι είναι ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ και ενεργεί σαν Οθωμανός σουλτάνος προσπαθώντας να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις της περιόδου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια της Μεσογείου και της περιοχής και προκαλεί σημαντικές εντάσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της Μεσογείου“, σχολίασε.
Στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία του για ορισμένες δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είχε πει ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο Λίβυοι τουρκικής καταγωγής. Ο Νάγιεντ χαρακτήρισε τον ισχυρισμό αυτό “προσβολή” για τους ομοεθνείς του. “Είμαστε όλοι Λίβυοι. Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση τη φυλή, επειδή αυτός είναι ένας ρατσισμός μιας περασμένης εποχής, της δεκαετίας του 1920 και 1930” είπε και συνέχισε:
“Ίσως ο Ερντογάν να ακολουθεί τον ρατσισμό του Ατατούρκ, όμως εμείς δεν είμαστε ρατσιστές στη Λιβύη. Οι Άραβες, οι Τούρκοι, οι Τίμπου, οι Τουαρέγκ, οι Αμαζίγκ είναι όλοι ίσοι. Δυστυχώς, ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ των Λίβυων και ουσιαστικά να εμφανίσει τους Λίβυους οθωμανικής καταγωγής σαν την πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας και ισχυρίζεται ότι έρχεται για να τους υπερασπιστεί”, κατέληξε. Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η συμφωνία των δύο χωρών προκαλεί αντιδράσεις στη Λιβύη. Η χώρα είναι χωρισμένη στα δυο, με δυο κυβερνήσεις, μια αυτή της Τρίπολης και μια αυτή της Βεγγάζης.