Libra: Η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία ετοιμάζουν από κοινού σειρά μέτρων για να απαγορευτεί στην Ευρώπη το μελλοντικό κρυπτονόμισμα του Facebook, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρυνό Λεμέρ, παραθέτοντας τις πολυάριθμες απειλές που θέτει το Libra στις χώρες.
“Θα λάβουμε εντός των προσεχών εβδομάδων, ειδικά με τον ‘Ολαφ Σολτς και τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, τους ομολόγους μου της Γερμανίας και της Ιταλίας, σειρά πρωτοβουλιών για να επισημάνουμε με σαφήνεια ότι το Libra δεν είναι ευπρόσδεκτο στην Ευρώπη, γιατί διακυβεύεται η κυριαρχία μας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο των συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
“Δεν θα δεχτούμε μια ιδιωτική πολυεθνική εταιρία να έχει την ίδια νομισματική δύναμη με τα κυρίαρχα κράτη που υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο, καθώς η μεγάλη διαφορά μεταξύ του Facebook και των κρατών είναι ότι εμείς υποκείμεθα στον δημοκρατικό έλεγχο, δηλαδή ελεγχόμαστε από τους πολίτες”, πρόσθεσε.
Η G7, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία) που συνεδρίασε στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, συμφώνησε ήδη ότι η προϋπόθεση για την κυκλοφορία κρυπτονομισμάτων σταθερής αξίας, όπως το Libra, είναι η θέσπιση ενός νομικού πλαισίου.
Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικών της G20, της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, υποστήριξαν την Παρασκευή ότι πρέπει να γίνει “αξιολόγηση” των κινδύνων που θέτουν τα σταθερά ψηφιακά νομίσματα.
Επικαλούμενη κυρίως το ξέπλυμα χρήματος, την παράνομη χρηματοδότηση και την αποδυνάμωση της προστασίας καταναλωτών και επενδυτών, η ιαπωνική προεδρία της G20 ζήτησε επίσης από το ΔΝΤ να εξετάσει τις μακροοικονομικές επιπτώσεις “περιλαμβάνοντας τoν σκεπτικισμό και τα ζητήματα για τη νομισματική κυριαρχία των κρατών μελών λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των χωρών”.
Όμως, οι Ευρωπαίοι δείχνουν να θέλουν να προχωρήσουν πιο πέρα, απαγορεύοντας απλά το νόμισμα του Facebook. Ο ‘Ολαφ Σολτς ακολούθησε το παράδειγμα με του Γάλλου ομολόγου του: “είμαι αντίθετος στο να επιτραπεί εισαγωγή ενός τέτοιου παγκόσμιου νομίσματος, καθώς αυτό είναι καθήκον των δημοκρατικών κρατών”.
Ο Σολτς αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προκειμένου να καταστούν οι διασυνοριακές διεθνείς πληρωμές απλούστερες, ταχύτερες και φθηνότερες”, αλλά ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η προάσπιση της αυτονομίας των δημοκρατικών κρατών”, τόνισε.