Κόσμος

Ζόραν Ζάεφ: Αρνητικός σε ενδεχόμενη ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ζόραν Ζάεφ: "Όχι" στην ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών λέει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Ζόραν Ζάεφ: Την αντίδραση των Σκοπίων και του Ζόραν Ζάεφ προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας, VMRO-DPMNE, για το ενδεχόμενο ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές της 12ης Απριλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σκοπιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο MIA, ο Ζάεφ έσπευσε να απορρίψει ένα τέτοιο σενάριο, σημειώνοντας ότι ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι δεν πρόκειται να κερδίσει τις εκλογές.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Βόρειας Μακεδονίας «Sloboden Pecat» και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Independent Balkan News Agency, ο Μιτσκόσκι είχε δηλώσει ότι εάν το κόμμα του εξασφαλίσει τα «δύο τρίτα στο Κοινοβούλιο», θα δρομολογήσει τη διαδικασία ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αν εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής, θα καταργήσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε. Το VMRO-DPMNE, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτηση αυτή, υπερασπίστηκε τα όσα είπε ο Μιτσκόσκι, σημειώνοντας ότι η ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν συνιστά προσωπική θέση του επικεφαλής, αλλά του κόμματος στο σύνολό του.

Η απάντηση του Ζόραν Ζάεφ ήταν άμεση δηλώνοντας ότι το έντιμο θα ήταν να εξηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι θα συμβεί αν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Θα μας βγάλει από το ΝΑΤΟ. Για να μην αναφέρω ότι θα προκαλέσει διχόνοια με τους γείτονές μας. Επίσης, πρέπει να πει τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία και σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο Ζάεφ. «Αν ο κ. Μιτσκόσκι έρθει στην εξουσία, θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συμφωνία με τη Βουλγαρία. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που δεν θα βρεθεί στην εξουσία. Δεν είναι πιθανό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Πάντως, σε νέα δημοσκόπηση της ιστοσελίδας MKD, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται του κόμματος του Ζάεφ. Επιπλέον, εκφράζεται δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, καθώς το 61% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι τα Σκόπια κινούνται σε λάθος πορεία. Υπενθυμίζεται, ότι στα μέσα Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε «όχι» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια γεγονός που πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα με τον Ζόραν Ζάεφ να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 12 Απριλίου του 2020.