Τουρκία: Το προχωράει κι άλλο η Άγκυρα, η οποία εκτός από τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη ετοιμάζει να συντάξει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη. Η Εθνοσυνέλευσή της μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, εργάζεται επί του θέματος. «Ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη μιας εξουσιοδότησης σύμφωνα με τις εξελίξεις εκεί. Το κοινοβούλιο εργάζεται επί του θέματος», σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παράσχει την αναγκαία στήριξη στην κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και δεν θα εγκαταλείψει τον λιβυκό λαό», επισήμανε ο Καλίν προσθέτοντας ότι «αυτή η στήριξη μπορεί να γίνει υπό όρους στρατιωτικής εκπαίδευσης ή σε άλλους τομείς, όπως η πολιτική στήριξη».
Ισραήλ: Εναντιώνεται στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη
Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, επιβεβαίωσε τη θέση ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι «παράνομη» για την κυβέρνηση της χώρας του. “Η ισραηλινή κυβέρνηση εναντιώνεται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης και η Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, πάντως η συμφωνία αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία“, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς.
Η συμφωνία της κυβέρνησης της Άγκυρας με αυτή της Τρίπολης έχει σκοπό τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου και πιθανόν να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου. Η Ελλάδα, σύμμαχος του Ισραήλ, που έχει άλυτες διαφωνίες με την Τουρκία για μια σειρά ζητήματα, χαρακτηρίζει τη συμφωνία παράλογη και άκυρη, καθώς – μεταξύ άλλων – αψηφά την παρουσία του νησιού της Κρήτης μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης.