Κίνημα Πέντε Αστέρων: «Τα μνημόνια αυτά παραβιάζουν το δίκαιο της θάλασσας, τις αρχές καλής γειτονίας των κρατών και την εθνική κυριαρχία των γειτονικών χωρών σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους», τονίζουν τα Πέντε Αστέρια. Ζητούν, επίσης, από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέ Μπορέλ, να προχωρήσει σε ουσιαστική παρέμβαση.
Τις θέσεις των Πέντε Αστέρων στηρίζουν και συνυπογράφουν, συνολικά, τριάντα ευρωβουλευτές διάφορων πολιτικών ομάδων, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να καταλάβει ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν είναι συμβατή με το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας», δήλωσε ο Φάμπιο Μάσιμο Καστάλντο, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής των Πέντε Αστέρων. «Τα κυρίαρχα δικαιώματα χωρών μελών όπως της Κύπρου και της Ελλάδας, είναι ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο ότι αγνοούνται», γράφει, τέλος, η πρόταση ψηφίσματος, με αναφορά στα τούρκo – λιβυκά μνημόνια.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Δεν θα σιωπήσουμε για τη Λιβύη»
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος από την Μαλαισία, όπου βρίσκεται για τη συνάντηση των ηγετών του μουσουλμανικού κόσμου, αναφέρθηκε στο θέμα της Λιβύης, σχολιάζοντας ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους», όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρεία Wagner, η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη. «Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν.
«Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε. Την Πέμπτη η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ανοίγοντας το δρόμο για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βοήθεια. Η κυβέρνηση της Τρίπολης αντιμάχεται εδώ και μήνες μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.