Κόσμος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κάλεσμα στους ηγέτες της Λιβύης για διάλογο και κατάπαυση του πυρός

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, υπενθυμίζοντας ότι στόχος παραμένει η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου υπό την αιγίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που θα οδηγήσει στην απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κληθείς να σχολιάσει τη πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «οι εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση. Όλες οι χώρες πρέπει να αποφύγουν να επιδεινώσουν την πολιτική σύγκρουση και να υποστηρίξουν την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στη διαδικασία του διεθνούς διαλόγου για τη Λιβύη που διεξάγεται υπό την κοινή αιγίδα της Γερμανίας και του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των τριών σημείων και του σχεδίου που έχει εκπονήσει ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Γασάν Σαλάμε, το οποίο έχει καταγραφεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Γασάν Σαλάμε, και της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι που παρέχει ασφάλεια και ευημερία σε όλους τους Λίβυους. Καλούμε τους ηγέτες της Λιβύης να συμμετάσχουν στην Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος Σαλάμε», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κλείνοντας, σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα αυτής της δέσμευσης πρέπει να είναι η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου, η αποκλιμάκωση, η απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων, η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχεται τη στρατιωτική βοήθεια του Ερντογάν

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, λέει «ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν για στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Al Jazeera. Στόχος της κυβέρνησης της Τρίπολης είναι να αποκρούσει την επίθεση εις βάρος της που ξεκίνησε ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ και οι δυνάμεις του. Η αποδοχή της πρότασης της Άγκυρας γίνεται μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, τον περασμένο Οκτώβριο, για στρατιωτική συνεργασία. Παράλληλα, οι δύο χώρες προχώρησαν και στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, υπάρχει μια σημαντική συνάντηση ανάμεσα στην κυβέρνηση του αλ Σάρατζ και στρατιωτικούς αξιωματούχους για να αποτραπεί η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ. Η κυβέρνηση θέτει σε λειτουργία το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν αλ Σάρατζ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική επέμβαση είχε ήδη προαναγγελθεί, με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι η Άγκυρα μπορεί να στείλει στρατεύματα, εάν το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε πει ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα. Για το ζήτημα είχε μιλήσει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να στηρίξει τον αλ Σάρατζ. «Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία πριν την Τουρκία και τη Λιβύη. Τους είπαμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, εάν το χρειαστούν. Από τη στρατιωτική συνεργασία, και στα βήματα που χρειάζονται για τα θαλάσσια δικαιώματά μας. Είμαστε έτοιμοι» είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος.