Προϋπολογισμός: Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα κλείσει με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων. Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις εκλογές της 15ης Ιουλίου 2019. Μετά το πέρας της συζήτησης, την οποία θα κλείσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του καταλόγου των ομιλητών νωρίτερα του αναμενομένου, η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί και πριν τα μεσάνυχτα.
Ιδιαίτερα πιθανό είναι το ενδεχόμενο ανακοίνωσης ενός νέου θετικού μέτρου-έκπληξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ψηφίζεται απόψε το βράδυ στη Βουλή, αποτυπώνει την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής στην χώρα από τη Νέα Δημοκρατία. Η οικονομία και η υλοποίηση των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού στον συγκεκριμένο τομέα έχει αποδειχτεί το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση των επιδόσεων αυτών. Μάλιστα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο που θα δημοσιευθούν σήμερα.
Εφόσον υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, τότε δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει νέα θετικά μέτρα κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του Πρωθυπουργού θα οριστικοποιηθεί υπό το φως των στοιχείων αυτών και είναι πιθανό να συμπεριληφθούν μέτρα άμεσης υλοποίησης. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι όποιες εκπλήξεις του πρωθυπουργού θα κινούνται στη λογική της μείωσης των φορολογικών βαρών και συγκεκριμένα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης ή/και του τέλους επιτηδεύματος. Ωστόσο, αυτό δεν θα κινηθεί στη λογική διαγραφής για παράδειγμα της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ενός μέτρου μόνιμου χαρακτήρα που θα σηματοδοτεί επιπλέον τη συνέχεια και συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά στη φορολογία.
- Πρώτον, η στήριξη της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο ελληνικό αίτημα για μείωση των στόχων αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
- Δεύτερον, η απόφαση της ΕΚΤ να αρθούν άμεσα οι περιορισμοί για την αγορά κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, το μέτρο πρόκειται να ισχύσει από το Φεβρουάριο του 2020.