Χιλή: Υπέρμετρη χρήση βίας έγινε από τις αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές της Χιλής στις διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).
“Η αστυνομία και ο στρατός στη Χιλή χρησιμοποίησαν υπερβολική ή αχρείαστη βία προκειμένου να καταστείλουν τις πρόσφατες διαδηλώσεις, διαπράττοντας σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων– για τις οποίες πρέπει να ασκηθούν διώξεις”, τόνισε σήμερα ο ΟΗΕ.
Σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι τεκμηρίωσε έναν «ανησυχητικό αριθμό» 345 ανθρώπων που υπέφεραν από «οφθαλμικά τραύματα» αφού χτυπήθηκαν από σφαιρίδια που εκτοξεύθηκαν από πυροβόλα όπλα που χρησιμοποιούνται κατά των διαδηλώσεων. Περίπου 1.615 άνθρωποι παραμένουν προφυλακισμένοι εν αναμονή της δίκης τους μεταξύ των 28.000 που έχουν συλληφθεί από τα μέσα Οκτωβρίου. «Βρήκαμε πως η συνολική διαχείριση των συναθροίσεων από την αστυνομία πραγματοποιήθηκε με έναν ουσιαστικά κατασταλτικό τρόπο», δήλωσε η Ίμα Γκέρας-Ντελγκάδο, επικεφαλής της ομάδας αποστολής του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Νωρίτερα σήμερα η αντιπολίτευση ζήτησε για τον ίδιο λόγο την παραπομπή του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.
Οι διαδηλώσεις στη Χιλή ξεκίνησαν τον Οκτώβριο μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό και γρήγορα επεκτάθηκαν σε ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις της τάξης.
Ο κεντροδεξιός Πινιέρα, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, είναι ο βασικός στόχος των επικρίσεων. Η δημοτικότητά του τον Νοέμβριο ήταν μόλις 10%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει πρόεδρος της Χιλής από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990. Όμως οι πιθανότητες να παραπεμφθεί δεν είναι πολλές.
Ακόμη κι αν συμπληρωθεί η απλή πλειοψηφία που απαιτείται στην κάτω βουλή, η Γερουσία, που ελέγχεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα εμποδίσει την παραπομπή του Χιλιανού προέδρου. Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υπέβαλαν αίτημα για την παραπομπή λένε πως ο Πινιέρα, ο οποίος στην αρχή της κρίσης είχε δηλώσει ότι η Χιλή έχει κηρύξει «πόλεμο εναντίον ενός ισχυρού εχθρού», δεν μπόρεσε να σταματήσει εγκαίρως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία.