Τζουζέπε Κόντε: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση στην Λιβύη.
«Συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά την συνάντηση.
Πρόσθεσε, δε, ότι «με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν είπαμε ότι η λύση, για την Λιβύη, πρέπει να είναι πολιτική». «Η συνάντησή μας ήταν θετική και κάναμε κοινές εκτιμήσεις. Τώρα υπάρχουν και ξένοι παίκτες που παίζουν έναν ρόλο, από την στιγμή που βρίσκονται στο λιβυκό πεδίο με σαφή στρατιωτική στήριξη, με παροχή εφοδιασμού αλλά και στρατιώτες. Πρέπει να υπάρξει, μαζί τους, ανταλλαγή απόψεων. Αλλά εμείς συμφωνούμε απόλυτα στο ότι η σύγκρουση αυτή πρέπει να οδηγηθεί προς πολιτική λύση. Και θα το πράξουμε με μια, ενιαία φωνή», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης. Ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε, τέλος, ότι «λογικά, σήμερα θα υπάρξει και μια κοινή δήλωση σε ό,τι αφορά την Λιβύη».
Νωρίτερα, ο Λίβυος πρωθυπουργός, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, έκρινε σκόπιμο να απευθυνθεί σε διάγγελμά του στους πολίτες χαρακτηρίζοντας “κενές απειλές» την εντολή κατάληψης της Τρίπολης, από τον στρατάρχη Χαφτάρ.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ, κάλεσε τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της Τρίπολης, μέσω ομιλίας του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. Συγκεκριμένα, ζήτησε την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκκένωση των κτιρίων και την αποχώρηση των διπλωματικών αποστολών όλων των ξένων χωρών από την Τρίπολη, ενώ παράλληλα έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να αναπτυχθούν στα περίχωρα της πόλης και να προχωρήσουν σε εισβολή μόλις λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες.
«Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός είναι, αναπόφευκτα, νικητής στη μάχη της Τρίπολης. Καλούμε τις μονάδες που προχωρούν προς την Τρίπολη να συμμορφώνονται με τους δεσμευτικούς κανόνες. Καλούμε τους αγωνιστές που μάχονται ενάντια στο στρατό μας να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ο Χαφτάρ σε τηλεοπτικό του μήνυμα, που μεταδόθηκε από το δίκτυο Al Arabiya.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη είναι ραγδαίες και θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να προκαλέσουν συνέπειες σε πολλά επίπεδα και ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας με τη συμφωνία που σύναψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία, για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Μόλις χθες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, καταδίκασε τις ενέργειες της Άγκυρας, και χαρακτήρισε «παράνομη» και εκτός θαλάσσιου δικαίου τη συμφωνία που υπέγραψε η τουρκική ηγεσία, με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Μία κυβέρνηση που χαρακτηρίστηκε «παράνομη» από τον ίδιο τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής και που μετά τις ενέργειες του στρατάρχη Χαφτάρ, ενδέχεται να καταπέσει βιαίως.