Μπάρακ Ομπάμα: Τα νησιωτικά έθνη και οι φτωχές παράκτιες χώρες που αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή απευθύνουν ένα “ηθικό κάλεσμα προς τον υπόλοιπο κόσμο” να ενεργήσει τώρα, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ομπάμα στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, την Κουάλα Λουμπούρ.
Οι νησιωτικές χώρες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των θαλασσίων υδάτων κατηγόρησαν χθες τα πλούσια κράτη ότι δεν αντιλαμβάνονται πλέον πόσο επείγουσα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης καθώς η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα εισέρχεται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με στόχο να εκπληρώσουν οι χώρες τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. “Η φωνή σας, η μαρτυρία σας του τι συμβαίνει εδώ και τώρα, είναι ένα ηθικό κάλεσμα για τον υπόλοιπο κόσμο. Και θα είναι σημαντικό να καταλήξουμε στον τρόπο με τον οποίον θα αφηγηθούμε την ιστορία αυτού που βλέπετε και τις απώλειες που ήδη σημειώνονται”.
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 επί προεδρίας Ομπάμα υποσχόμενες 26-28% μείωση στις εκπομπές των αερίων στα επίπεδα του 2005 μέχρι το 2025. Αλλά η κυβέρνηση του διαδόχου του Ομπάμα στην προεδρία, του Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα τις διαδικασίες απόσυρσης από τη συμφωνία.
H Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Υπογράφηκε στις 22 Απριλίου 2016 και κυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Οκτωβρίου 2016. Στόχος της είναι να αποφευχθούν τα πιο καταστροφικά σενάρια που προβλέπονται από τους επιστήμονες του κλίματος με τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως, η οποία προκαλείται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.
Όταν αποχωρήσουν από τη Συμφωνία οι ΗΠΑ ,ο μεγαλύτερος στην ιστορία ρυπαντής και παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα γίνουν η μοναδική χώρα που δεν θα ανήκει σε αυτήν. Ο Ομπάμα είπε ότι είναι στο χέρι της νεολαίας να ηγηθεί κίνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατηγορώντας την προηγούμενη γενιά επειδή απέτυχε να διαχειριστεί το ζήτημα “όπως θα έπρεπε”.
“Η στάθμη των ωκεανών θα ανεβαίνει και αυτό θα εκτοπίσει ανθρώπους. Έτσι θα πρέπει να προβλέψουμε και να μεριμνήσουμε για κάποιες από τις επιπτώσεις, περιλαμβανομένων της μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης και της αποδιοργάνωσης. Αυτό είναι πολύ πιθανό”, είπε ο Ομπάμα. “Οι γηραιότεροι δεν πρόκειται να ανησυχήσουν τόσο γι’ αυτό, όσο οι νέοι, γιατί θα έχουν φύγει από τη ζωή όταν θα πραγματοποιηθούν στην πλήρη έκτασή τους τα αποτελέσματά του (του φαινομένου). Έτσι θα είναι περισσότερο επείγουσα η ανάγκη και θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τις κοινότητές σας”.