Λιβύη: Έντονη ήταν η αντίδραση της Λιβύης στην απέλαση του πρέσβη της στην Αθήνα, από το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την άρνηση παράδοσης του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. «Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters. Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε, είπε.
Νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε καταδικάσει την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, με ιδιαίτερα έντονο ύφος. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, κατά την παρουσία του στη Ρώμη, ο κ. Τσαβούσογλου αφού χαρακτήρισε «νόμιμη» τη συμφωνία που σύναψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έκανε λόγο για απαράδεκτη κίνηση από πλευράς της Ελλάδας να τον απελάσει.
Παράλληλα, σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ενημερωθεί για το περιεχόμενο αυτής, είπε πως «οποιοσδήποτε ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από μας, διότι είναι μια νόμιμη συμφωνία. Εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε με όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Η συμφωνία δεν είναι μυστική, δεν είναι κρυφή, απλά όταν τη ζητάτε τηλεφωνικά και με απειλές, τότε η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι και αυτό είναι δεδομένο».
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει». Στον Λίβυο πρέσβη είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει στο υπουργείο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.