Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ιδιαίτερα αρνητικό ήταν το κλίμα στη διάρκεια της συνάντησης Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο της Επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Γάλλο ομόλογο του αποτελεί πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο, ενώ η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο προέδρους ανοίγει ευρύ πεδίο ερμηνειών, ανησυχιών και προβληματισμών.
Σε κάποιο σημείο, δημοσιογράφος ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ για το ζήτημα των φυλακισμένων τζιχαντιστών του ISIS και την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους, στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός, ίσως θέλοντας να αιφνιδιάσει τον Μακρόν, τον ρώτησε ευθέως για το θέμα. Αλλά πήρε πληρωμένη απάντηση. Γιατί ο Γάλλος όχι μόνο τον διόρθωσε, αλλά επέμεινε ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια απειλή, παρότι ο Τραμπ επιμένει ότι το εξολόθρευσε.
Τραμπ: Έχουμε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένους στη Συρία. Πολλοί είναι από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, τη Βρετανία. Κυρίως προέρχονται από την Ευρώπη. Θα θέλατε κάποιους καλούς μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε.
Μακρόν: Ας είμαστε σοβαροί. Ο μεγάλος αριθμός μαχητών που έχετε είναι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι έχετε ξένους μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη. Αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία του συνολικού προβλήματος που έχουμε στην περιοχή. Το βασικό είναι να ξεφορτωθούμε τον ISIS και τις άλλες τρομοκρατικές διοργανώσεις. Και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν ακόμη στη Συρία και το Ιράκ. Το Νο1 πρόβλημά σας δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές, είναι το ISIS.
Τραμπ: Για αυτό είναι τόσο μεγάλος πολιτικός. Είναι ίσως η καλύτερη μη απάντηση που έχω ακούσει ποτέ.
Επέμεινε στις δηλώσεις του για το ΝΑΤΟ ο Μακρόν
Δεν ήταν η μοναδική στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν αντέδρασε στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στις δηλώσεις που έχει κάνει για το ΝΑΤΟ, ότι είναι «εγκεφαλικά νεκρό». Δηλώσεις τις οποίες είχε καταδικάσει λίγες ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ξέρω ότι οι δηλώσεις μου προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις. Εμμένω σε αυτές. Το θέμα δεν είναι μόνο το πόσα χρήματα δαπανά κάθε χώρα στις αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι είναι το ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι δεν υπάρχει κοινή ερμηνεία για την τρομοκρατία», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Η Τουρκία συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους»
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε την Τουρκία ότι «μερικές φορές συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους», αναφερόμενος στο γεγονός ότι μάχεται τους Κούρδους συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές στη Συρία. Η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτήν την αμφισημία στις επαφές που θα έχει αυτήν την εβδομάδα, τόνισε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ.
«Ο κοινός εχθρός σήμερα είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Λυπάμαι που το λέω, δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό για την τρομοκρατία σ’ αυτό το τραπέζι», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. «Βλέποντας την Τουρκία, πολεμούν εναντίον εκείνων που πολέμησαν στο πλευρό μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ορισμένες φορές συνεργάζονται (οι Τούρκοι) με πληρεξούσιους του ΙΚ», συνέχισε.
Κόντρα και για τους S-400
Ο Εμανουέλ Μακρόν όμως κατακεραύνωσε την Τουρκία και για την αγορά των ρωσικών S-400. «Πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα να αγοράζει αντιπυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία, διερωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος. «Τεχνικά, αυτό δεν είναι δυνατόν. Αποφάσισαν να μην είναι συμμορφωμένοι με το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Μακρόν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απειλή της Τουρκίας να μπλοκάρει όλες τις κοινές δηλώσεις του ΝΑΤΟ, αν τα υπόλοιπα μέλη δεν συμφωνήσουν με την Αγκυρα ότι οι Κούρδοι της Συρίας (YPG) είναι τρομοκρατική ομάδα. Η Γαλλία δεν θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες, τόνισε ο Μακρόν.
Όταν ο Τραμπ ρωτήθηκε αν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, κάτι για το οποίο τον πιέζουν οι Γερουσιαστές, απάντησε: «Το εξετάζουμε τώρα και το συζητάμε», ενώ για μία ακόμη φορά έριξε ευθύνες στον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα. «Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία ήθελε να αγοράσει το δικό μας σύστημα Patriot και η κυβέρνηση του Ομπάμα δεν τους έδινε και τους έδωσε μόνο όταν ήταν έτοιμοι (οι Τούρκοι) να αγοράσουν ένα άλλο σύστημα», δήλωσε ο Τραμπ.
«Να υπάρξει διάλογος, χωρίς αφέλεια, με τη Ρωσία»
Αναφερόμενος στη Ρωσία, ζήτησε να υπάρξει στρατηγικός διάλογος «χωρίς αφέλεια» ώστε, όπως είπε, να περιοριστούν οι προστριβές με τη χώρα αυτή. Έθεσε όμως ως «προϋπόθεση» να επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς απέναντι στη Ρωσία, όμως δεν πιστεύω ότι η σημερινή κατάσταση είναι η καλύτερη λύση», εξήγησε. «Πρέπει να καθορίσουμε μια ατζέντα μεταξύ των Ευρωπαίων και των άλλων συμμάχων στο ΝΑΤΟ για να προσδιορίσουμε τις κοινές απειλές και η βασική κοινή απειλή είναι η διεθνής τρομοκρατία και η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους» επέμεινε.
Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της σύναψης μιας νέας συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), λέγοντας ότι η Γαλλία, η Γερμανία και «άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται σήμερα από τους νέους ρωσικούς πυραύλους». «Η κατάσταση με τα πυρηνικά δεν είναι καλή», παραδέχτηκε ο Τραμπ. «Τερματίσαμε τη συνθήκη INF επειδή η άλλη πλευρά (σ.σ. η Ρωσία) δεν την τηρούσε, αλλά θέλει να συναφθεί μια συμφωνία και εμείς επίσης. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να βρεθεί μια λύση. Πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι το θέλουν. Ξέρουμε ότι το θέλουν και το θέλουμε κι εμείς επίσης», διεμύνησε.