Νίκος Γκάλης: Το βράδυ της 2 Δεκεμβρίου του 1979 έμοιαζε να ήταν ένα από τα συνηθισμένα στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο δεν ήταν. Το παρκέ στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον φιλοξένησε την πρεμιέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ, με τον Άρη να υποδέχεται στο ντέρμπι της πόλης τον Ηρακλή. Ανάμεσα στους παίκτες που πάτησαν παρκέ, ήταν και ένας νεαρός που δεν γέμιζε και πολύ στο μάτι. Ο Νίκος Γκάλης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά για να καταφέρει να εδραιωθεί στις καρδιές των φίλων του Άρη.
Ο Άρης σε εκείνο το παιχνίδι βγήκε νικητής επί του Ηρακλή με το 79-78 να έρχεται μετά από μια πληθωρική εμφάνιση του Έλληνα “θεού”. Ο Νίκος Γκάλης σημείωσε 30 πόντους βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια λαμπρή εποχή τόσο για εκείνον όσο και για την ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, καθώς μαζί έφθασαν στη κατάκτηση αρκετών τίτλων. Συνολικά κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα Ελλάδας με τη φανέλα του Άρη, ενω έπαιξε με τους κίτρινους σε τρία φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1988 Γάνδη, 1989 Μόναχο, 1990 Σαραγόσα).
ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΛΗ
Αλεξάνδρειο Μέλαθρον, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 1979, ώρα έναρξης 21.00 1η αγωνιστική Πρωταθλήματος Α” εθνικής περιόδου 1979-80
ΑΡΗΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ 79-78 (ημίχρονο 44-37)
ΑΡΗΣ (Ντέβελι): Αλεξανδρής 10, Παπαγεωργίου 20, Παραμανίδης 8, Σπάρταλης, Γκάλης 30, Σκόνδρας 5, Καλαντίδης 2, Ανανιάδης, Βαμβακούδης, Στυλιανού 4. Προπονητής: Φρανκ Ντέβελι
ΗΡΑΚΛΗΣ (Πυριτίδης): Πιλαφίδης 13, Τζάμος, Καρατζουλίδης 16, Καράογλου, Σακελλαρίου 19, Μάντης 12, Τσομπανάκης 6, Βαγιακάκος 2, Τσουμής 10, Ναλμπάντης.
Διαιτητές: Γιώργος Προεστός, Παναγιώτης Οικονομίδης
Αντιπρόσωπος ΕΟΚ: Κωστίνος. Χρονομέτρης: Παπαδόπουλος. Σημειωτής: Δρομπουλιανούδης. Χρονομέτρης 30”: Μπέλτζου
Το 1986 ο Νίκος Γκάλης οδήγησε την εθνική ομάδα μπάσκετ στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση Μουντομπάσκετ (στην Ισπανία), η οποία τερμάτισε στην δέκατη θέση, με τον Έλληνα παίκτη να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ.
Την ιστορική εποχή του Έλληνα Hall of Famer ήρθε να επισφραγίζει η επιτυχία της εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ του 1987, με την Ελλάδα να κατακτά το τρόπαιο κόντρα σε κάθε στοιχηματική πρόβλεψη, και τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP και πρώτος σκόρερ (37 πόντους μέσο όρο) της διοργάνωσης αλλά και κορυφαίος Ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής για το 1987.
Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του ”μετακόμισε” στον Παναθηναϊκό, οδηγώντας τους πράσινους στην αναγέννηση μετά από μια νεκρή περίοδο, ενώ την σεζόν 1993-94, ο Νίκος Γκάλης αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ και πασέρ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, οδηγώντας την ομάδα του τριφυλλιού στο φάιναλ φορ. Στην εν λόγω φάση, κατάφερε να σημειώσει 231 πόντους, σκορ που ακόμη και σήμερα δεν έχει καταρριφθεί.
Αποσύρθηκε από το άθλημα το 1995, μετά από τριβή στις σχέσεις του με τον προπονητή και τους διοικούντες του Παναθηναϊκού. Το 2017 ο Νίκος Γκάλης εντάχθηκε στο Hall of Fame, βιώνοντας την ύψιστη τιμή ενός καλαθοσφαιριστή.
Ο Νίκος Γκάλης κατάφερε με το ταλέντο του και σκληρή δουλειά να κερδίσει τον σεβασμό όλου του μπασκετικού πλανήτη. Πολύ περισσότερο όμως κατέκτησε τις καρδιές των Ελλήνων που τον λάτρεψαν σαν θεό και έμαθαν εξαιτίας του ένα άθλημα.