Maria Ylagan Orosa: H Φιλιππινέζα χημικός είναι το πρόσωπο της ημέρας για την Google, με τη μηχανή αναζήτησης να αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή την συμπλήρωση 126 ετών από την γέννηση της. Γεννημένη στο δήμο Taal στην επαρχία Batangas, η Maria Ylagan Orosa πήγε να γίνει μία σπουδαία φοιτήτρια καθώς είχε κερδίσει μερική κυβερνητική υποτροφία το 1916 για να παρακολουθήσει το Πανεπιστήμιο του Σιάτλ.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της σε ξενώνα YMCA και μεταξύ περίεργων δουλειών που έκανε, η Orosa πήρε το πτυχίο της και το μεταπτυχιακό της στη φαρμακευτική χημεία, καθώς και ένα πρόσθετο πτυχίο στη χημεία τροφίμων. Στη συνέχεια, της προσφέρθηκε να δουλέψει ως χημικός για το κράτος της Ουάσινγκτον πριν επιστρέψει στις Φιλιπίννες το 1922, για να εστιάσει στο πρόβλημα υποσιτισμού που ταλαιπωρούσε την πατρίδα της.
Οι γνώσεις της για τη χημεία οδήγησαν σε πολυάριθμες γαστρονομικές καινοτομίες. Για παράδειγμα, εγκαθιστώντας ένα παραδοσιακό πήλινο δοχείο με δύο φύλλα από μέταλλο, δημιούργησε τον «φούρνο Palayok», παρέχοντας σε απομακρυσμένα χωριά που δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια έναν πιο αποτελεσματικό μέσο μαγειρέματος σε ανοιχτή φωτιά. Παρόλο που τα adobo και lumpia είναι συνώνυμα στην φιλιππινέζικη κουζίνα, η κέτσαπ μπανάνας της Orosa δεν απέχει πολύ. Χρησιμοποιώντας λιωμένες μπανάνες ως βάση αντί για ντομάτα, έκανε τη σάλτσα μακρόχρονη επιτυχία!
Δύο άλλες εφευρέσεις της, όμως, ήταν αυτές που την έκαναν και ήρωα πολέμου. Το Soyalac (ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ποτό που προέρχεται από σπόρους σόγιας) και το Darak (μπισκότα ρυζιού γεμάτα βιταμίνη Β-1, που θα μπορούσαν, επίσης, να αποτρέψουν τη νόσο του beriberi) έσωσαν αμέτρητες ζωές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αναγνώριση των συνεισφορών της Orosa στην κοινωνία των Φιλιππίνων, το Εθνικό Ιστορικό Ινστιτούτο εγκατέστησε ένα δείκτη προς τιμήν της στο Γραφείο Βιομηχανίας Φυτών στη Μανίλα το 1983.