Θάνατος 8χρονου από διφθερίτιδα: Το συμβάν του αναπάντεχου θανάτου του 8χρονου αγοριού στο νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Η υπόθεση με τη διφθερίτιδα, ύστερα από τις αρχικές πληροφορίες για ανεπαρκή εμβολιασμό, έθεσε σε πλήρη κινητοποίηση τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ / πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), το υπουργείο Υγείας, καθώς και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο είναι αρμόδιο για τα δυο ιδρύματα -Μητέρα και ΚΑΑΠ Βούλας- στα οποία είχε φιλοξενηθεί το παιδί, μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.
Ωστόσο, κατά την έρευνα που διενήργησαν οι αρμόδιες αρχές, βρήκαν την ιατρική καρτέλα του παιδιού, από όπου προέκυψε ότι ο 8χρονος είχε κάνει και τις 5 φάσεις του εμβολίου, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.
Δεν έχει φύγει ακόμα για Λονδίνο το δείγμα
Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της υπόθεσης, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί και έτσι το δείγμα δε μπορεί να “φύγει” ακόμα για το Λονδίνο, σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΔΥ. Το δείγμα θα παραδοθεί στο ειδικό αντιδραστήριο του βρετανικού φορέα Δημόσιας Υγείας (Public Health England), καθώς στην Ελλάδα -όπου η διφθερίτιδα ήταν μέχρι πρότινος «εξαφανισμένη»- δεν υπάρχει αυτή η υποδομή.
Εκπρόσωπος του ΡΗΕ επιβεβαίωσε ότι γνωρίζουν για το συμβάν και αναμένουν το δείγμα εντός της επόμενης εβδομάδας. Πάντως οι ανακοινώσεις για το αν το δείγμα θα είναι θετικό σε διφθερίτιδα θα γίνουν αποκλειστικά από τις ελληνικές Αρχές.
Σε λίγες μέρες η νεκροψία
Πέρα από τις εργαστηριακές εξετάσεις, θα γίνει και νεκροψία στο σώμα του άτυχου αγοριού από αρμόδιο ιατροδικαστή, αλλά ούτε σε αυτή την περίπτωση θα βγει άμεσα το πόρισμα.
Το πιο βασικό ερώτημα είναι πλέον, πώς νόσησε το μικρό αγόρι αφού είχε κάνει όλα τα εμβόλια για τη διφθερίτιδα. Μια πρώτη απάντηση που δίνουν οι αρμόδιοι είναι ότι σε περίπτωση ευπαθών ομάδων -το άτυχο παιδάκι αντιμετώπιζε μια σχετικά ήπια μορφή του συνδρόμου down- τα εμβόλια και το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργούν διαφορετικά.
Να σημειωθεί ότι από τις επαφές που έκανε ο ΕΟΔΥ με τους γιατρούς του νοσοκομείου προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το κρούσμα διφθερίτιδας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως “σπάνιο και μεμονωμένο”.