Lifestyle

Όταν ο Χάρρυ Κλυνν έκανε γυμνό εξώφυλλο

Πώς ένας νέος που πουλούσε κουλούρια, φιστίκια και νερά στο γκέτο της Καλαμαριάς, έγινε ο βασιλιάς της ελληνικής κωμωδίας, γνώρισε τον Γούντι Άλεν και έφτασε να κάνει μέχρι και... γυμνό εξώφυλλο στο Playboy.

Οι ατάκες του έχουν γράψει ιστορία. Κωμικός, θεατρικός συγγραφέας, μίμος, παρουσιαστής, ζωγράφος και πρόεδρος ποδοσφαιρικού συλλόγου. Ο Χάρρυ Κλυνν υπήρξε μια κατηγορία από μόνος του στο χώρο του ελληνικού θεάματος. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός μέσα από το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, το οποίο δημιούργησε  μέσα από μία θεατρική παράσταση στο δημοτικό.

Μεγάλωσε στην Καλαμαριά, ή μάλλον στο γκέτο της Καλαμαριάς, όπως το ονόμαζε ο ίδιος. Ήταν γόνος μιας φτωχής οικογένειας Ποντίων και ξεκίνησε να δουλεύει από τα πέντε πουλώντας κουλούρια, φιστίκια και νερά. Αργότερα δούλεψε και ως έμπορος, ελαιοχρωματιστής και ψαράς!

Ο Χάρρυ Κλυνν δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα ασχοληθεί με το θέαμα και θα γίνει τόσο διάσημος. “Ήθελα μόνο να επιβιώσω, να μπορώ να ζήσω. Δεν είχα καν διάθεση να διακριθώ. Αυτό ήταν πολυτέλεια για ένα παιδί που έμενε στο γκέτο της Καλαμαριάς, στο προσφυγικό γκέτο», όπως το είχε χαρακτηρίσει. Η μοίρα όμως ήθελε τον Χάρρυ Κλυνν να αναγνωριστεί για τη σάτιρα και τις επιθεωρήσεις του και να είναι ο πρώτος που έφερε το stand up comedy στην Ελλάδα. Είχε περάσει στην Ιατρική αλλά δεν πήγε ποτέ. Υπήρξε μια μέρα όμως που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του. Ή μάλλον βραδιά. Η βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη.

Ο Χάρρυ Κλυνν τον εντυπωσίασε, κέρδισε το πρώτο βραβείο και μια πρόταση για συνεργασία στην Αθήνα. Δούλεψε σε ταβέρνες, αναψυκτήρια και ήταν ο βασιλιάς των καμπαρέ που ανθούσαν στην εποχή του. Έφτασε να κάνει μέχρι και… γυμνό εξώφυλλο στο ελληνικό Playboy.

Εργάστηκε για 10 χρόνια στην Αμερική και τον Καναδά. Μέσα στις μεγάλες συνεργασίες του ήταν και ο θρυλικός Γούντι Άλεν. Επέστρεψε και εκπαίδευσε γενιές Ελλήνων στη σάτιρα και την κωμωδία. Τη δεκαετία του ’80 ήταν αποκλεισμένος από τα μέσα ενημέρωσης, κάτι που είχε καταγγείλει ως πολιτική δίωξη, αφού το κρατικό μονοπώλιο σε ραδιόφωνο και τηλεόραση έβαζε στον “πάγο” καλλιτέχνες που “ενοχλούσαν”. Και ο Χαρρυ Κλυνν ενοχλούσε πολύ εκείνη την εποχή, αφού σατίριζε χωρίς έλεος την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μόνο μέσα από παραστάσεις επικοινωνούσε με το κοινό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνέψει να ξεχαστεί. Τότε πήρε την απόφαση να μπει στην τηλεόραση μέσα από διαφημίσεις. Οι διαφημίσεις του έμειναν στην ιστορία, αφού τις προσέγγιζε σαν ρόλους, κάτι που μέχρι τότε υπήρχε μόνο στην Αμερική.

Ο Χάρρυ Κλυνν πάντα είχε άποψη για την πολιτική και συμβούλευσε τα τρία μεγάλα κόμματα. Είπε ότι εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου ζητούσε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, θα κέρδιζε τις εκλογές, αν το ΚΚΕ απαλλασσόταν από την εξουσιαστική νοοτροπία κάτι παραπάνω θα κέρδιζε και τέλος, η Νέα Δημοκρατία, εάν αναγνώριζε ότι είναι ένα συντηρητικό κόμμα και τα λάθη του παρελθόντος ίσως έπαιρνε παραπάνω ψήφους. Φυσικά δεν εισακούσθηκε.

Το πραγματικό του όνομα είναι Βασίλης Τριανταφυλλίδης και το καλλιτεχνικό του Χάρρυ Κλυνν. Στο δημοτικό υποδύθηκε τον Έρολ Φλιν. «Και παραδόξως το Φλιν γίνεται Κλιν. Και επειδή έπρεπε να βρούμε κάποιο άλλο όνομα να ταιριάζει σε μονοσύλλαβο επίθετο, βάλαμε Χάρι Κλιν». Έτσι βγήκε το ψευδώνυμο του.