Ελλάδα

Όταν το ελληνικό κράτος αποζημίωσε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Μετά από μια δικαστική διαμάχη 8 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έλαβε 13,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ήταν 28 Νοεμβρίου του 2002 και ύστερα από μια μακρά δικαστική διαδικασία που κράτησε 8 χρόνια, με απόφαση του, το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ, ως αποζημίωση στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο όπως και έγινε.

Η δικαστική διαδικασία είχε ξεκινήσει το 1994 μετά τη συμφωνάι του 1992 με την τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η συμφωνία του 1992 προέβλεπε εκχώρηση της περιουσίας του τέως βασιλιά σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με αντάλλαγμα την εξαγωγή μεγάλου αριθμού της κινητής περιουσίας στο εξωτερικό.

Το 1994 ήρθε η ανάκληση αυτής της απόφασης από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Επιπροσθέτως, αφαίρεσε από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο την περιουσία του στην Ελλάδα, αλλά και την ελληνική ιθαγένεια με το νόμο νόμος 2215/1994.

Η βασιλική οικογένεια προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια και στο ΣτΕ. Δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο, αλλά το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της. Το 1997, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκε η υπόθεση, συμφώνησε τελικά με το ΣτΕ.

Από το 1994, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, μαζί με ακόμα οκτώ μέλη της βασιλικής οικογένειας, κατέθεσε προσφυγή εις βάρος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο ισχυριζόμενος ότι ο νόμος 2215/1994 παραβίαζε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η βασιλική οικογένεια υποστήριζε πως με την δήμευση της περιουσίας της χωρίς αποζημίωση, παραβιάστηκαν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, ενώ κατήγγειλαν πως είχαν υποστεί εξευτελιστική μεταχείριση με την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας και την επιβολή του επωνύμου «Γλύξμπουργκ».

Το 1998, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ως παραδεκτό τον λόγο της προσφυγής για τα περιουσιακά στοιχεία αλλά όχι τα υπόλοιπα. Το 2000, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, ενώ στις 28 Νοεμβρίου του 2002, επιδίκασε 13,7 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση στον τέως βασιλιά.

Στην προσφυγή του ο Κωνσταντίνος ζητούσε 161 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό κράτος έδωσε τελικά 12 εκατ., τα οποία κατέβαλε από τον προϋπολογισμό «φυσικών καταστροφών», κάνοντας πολιτικό υπαινιγμό.

Όταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έλαβε τα χρήματα της αποζημίωσης έφτιαξε το Ίδρυμα «Άννα Μαρία» ως φορέα διάθεσης της αποζημίωσής του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τι έγραψαν τότε οι εφημερίδες για την αποζημίωση στον τεως

ΤΑ ΝΕΑ έγραφαν ότι “τα όρια του εξευτελισμού για τους Γλύξμπουργκ αγγίζει το ποσό της αποζημίωσης (13,7 εκατ. ευρώ ή 4,6 δισ. δραχμές) για τα 75.828 στρέμματα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συνδέει ευθέως το ποσό με το ‘τέλος της μοναρχίας’ στη χώρα μας”.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ανέφερε ότι “ούτε μία πολυκατοικία στην οδό Αναγνωστοπούλου του Κολωνακίου όπου διαμένει ο κ. Κώστας Σημίτης δεν θα μπορέσει να αγοράσει ο τέως Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος με τα χρήματα που του επεδίκασε χθες το απόγευμα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαλλοτρίωση της Περιουσίας του από το Ελληνικό Δημόσιο. Το ποσόν που τελικά επεδικάσθη ως αποζημίωση στην τέως Ελληνική Βασιλική Οικογένεια ανέρχεται στο… εξευτελιστικό 4,66 δισ. δρχ. (13,7 εκατ. ευρώ), από το οποίο ο Κωνσταντίνος θα λάβει 12 εκατ. ευρώ, η αδελφή του Ειρήνη 900 χιλιάδες, η θεία του Αικατερίνη 300 χιλιάδες ευρώ, 500 χιλιάδες ευρώ θα κατατεθούν για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων”.

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισήμανε ότι “οι σωστοί χειρισμοί της Κυβέρνησης έφεραν τον αλαζόνα έκπτωτο μονάρχη με τις… εξωγήινες απαιτήσεις να μην παίρνει τελικά, ούτε δεκάρα τσακιστή”.

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τόνισε ότι “με πίκρα αντέδρασε ο τ. βασιλεύς Κωνσταντίνος στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο τους επεδίκασε ως αποζημίωση ποσό 4,6 δισ. δρχ.”.

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ “καθυστερημένο υστερόγραφο μιας εποχής που έχει οριστικά κλείσει μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου”.

ΤΟ ΒΗΜΑ ανέφερε ότι “ο τέως είχε πολλά σχέδια κατά νου, υπό την προϋπόθεση ότι θα κέρδιζε το αμύθητο ποσό το οποίο προσδοκούσε: από την απόκτηση μιας βίλας στο Ψυχικό και ενός μεγάλου κτήματος με έπαυλη στην ακτή απέναντι από τις Σπέτσες ως την ενεργοποίησή του στον τομέα των ΜΜΕ. Ενα μικρό τμήμα της αποζημίωσης προοριζόταν επίσης για δωρεά σε κάποια φιλανθρωπικά ιδρύματα”.

H ESPRESSO υποστήριξε ότι “έτοιμος ‘να επιστρέψει στην Ελλάδα πολύ σύντομα’ δηλώνει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τη βασιλική περιουσία, κάνοντας γνωστές ανοιχτά τις προσθέσεις του”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ πρόσθεσε  “τα πανηγύρια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν ότι (για… ευνόητους προφανώς λόγους) έχουν χάσει την αίσθηση της αξίας του χρήματος, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούν τα 4,6 δισεκατομμύρια δραχμές αμελητέο ποσό”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο