Ελλάδα

Energa: Πέντε χρόνια με αναστολή στον Αριστείδη Φλώρο – Αθωώθηκε ο Μηλιώνης

Energa: Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Αριστείδη Φλώρο για λαθρεμπόριο, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση αναγνωρίζοντάς του όμως τρία ελαφρυντικά.

Energa: Ο επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος, είναι ελεύθερος μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να μειώσει την ποινή των 21 ετών που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα για την υπόθεση της Energa σε πέντε έτη, με αναστολή. Οι δικαστές, μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, έκριναν ένοχο τον επιχειρηματία για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση αναγνωρίζοντας του τρία ελαφρυντικά – τα δυο από τον πρώτο βαθμό- αυτά της ειλικρινούς μεταμέλειας, του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Μετά την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου το δικαστήριο, με την απόφαση του, κινήθηκε στο στενότερο όριο ποινών που έθεσε ο νέος Ποινικός Κώδικας καθώς δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 8 χρόνια.

Το δικαστήριο απάλλαξε τον επιχειρηματία για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν αντιπροσώπευε τις συγκεκριμένες εταιρίες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της ENERGA , μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύφους 72 εκατομμυρίων, η οποία έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού έχουν κατατεθεί 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το αρχικό κατηγορητήριο αναφερόταν σε υπεξαίρεση 236 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βάση του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι. Παράλληλα, ενδεχόμενη αξίωση οφειλής με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιριών.

Ένοχοι για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κρίθηκαν ακόμη πέντε κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Στους συγκεκριμένους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν, κατά περίπτωση, τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου και τους επιβλήθηκαν ποινές από 1 έως 2 έτη. Αθώοι κρίθηκαν πέντε κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Μηλιώνης (σ.σ. πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχ. Φλώρος.

«Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία» ανέφερε σε δήλωση του ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, ένας από τους συνηγόρους του επιχειρηματία. «Φώτισαν την αλήθεια» είπε σχολιάζοντας την απόφαση των δικαστών, ο Μανώλης Τρούλης, συνήγορος του Βασίλη Μηλιώνη που αθωώθηκε.