Φοιτητές έχουν προβεί σε καταγγελίες για επιθέσεις από κρανοφόρους – αντιεξουσιαστές κατά τη διάρκεια γενικών συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων. Όλα ξεκίνησαν από τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν μετά τη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.
Σοκαριστικά επεισόδια είχαμε στην Πάντειο, σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών. Μιλώντας στα “Φοιτητικά Νέα”, φοιτητές ανέφεραν ότι κρανοφόροι μπήκαν μέσα την ώρα της συνέλευσης και άρχισαν να χτυπούν συμφοιτητή τους. Λίγο αργότερα μία φοιτήτρια δέχθηκε απειλές και μπουγελώθηκε.
Ένας εκ των φοιτητών που βρισκόταν την ώρα των επεισοδίων στο πανεπιστήμιο είπε στα foititikanea: «Λίγο πριν τη στιγμή της επίθεσης στεκόμουν ακριβώς δίπλα στο παιδί το οποίο υπέστη την επίθεση. […] Σε κάποια στιγμή ο συντονιστής λέει να σταματήσουν (σ.σ. είχε ξεκινήσει λογομαχία μεταξύ παρατάξεων) και να σηκωθεί η επόμενη παράταξη που έτυχε να είναι η ΔΑΠ. Τότε άτομα με κράνη και αντικείμενα στο χέρι (σαν κοντάρια μου φάνηκαν) περνάνε ακριβώς από μπροστά μου και αρχίζουν να χτυπούν το παιδί στο κεφάλι» είπε συγκεκριμένα.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου οι υπόλοιποι φοιτητές έτρεχαν πανικόβλητοι στους διαδρόμους.
“Ξύλο” και μπουγέλωμα
Ο ίδιος φοιτητής εξήγησε για το επεισόδιο ότι δέχθηκε απειλές από δυο αναρχικούς που δεν φορούσαν κράνη, καθώς και ότι η υπεύθυνη των ΕΑΑΚ αρνήθηκε να σταματήσει η συνέλευση. «Μετά τις απειλές οι αναρχικοί φάνηκαν πιο πρόθυμοι να κάνουνε διάλογο καθώς τους μίλησα ήρεμα και μου εξηγήσαν την λογική τους. Επειδή στα Εξάρχεια η κυβέρνηση με την αστυνομία χτυπάει τους δικούς τους, εδώ χτυπάνε τους φοιτητές της» είπε.
Ένας άλλος φοιτητής ανέφερε στα «Φοιτητικά Νέα» το εξής: «Στη σχολή μου, στο Πάντειο, έγινε η τέταρτη γενική συνέλευση για να αποφασιστεί εάν οι φοιτητές θέλουν κατάληψη ή όχι. Όπως και όλα τα υπόλοιπα σχήματα, έτσι και η ΔΑΠ, όταν ήρθε η σειρά της να παρουσιάσει το πλαίσιο της, έστειλε στο βήμα την αντιπρόσωπο της. Η φοιτήτρια όντως τόλμησε να σηκωθεί στο βήμα για να παρουσιάσει το πλαίσιο της παράταξης της, όπως ακριβώς έκαναν πριν από εκείνη και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις. Μόνο που στην συνέχεια, για κακή της τύχη της, την μπουγελώσανε».
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Καταγγελία της ΔΑΠ για επίθεση σε φοιτητές
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ρεθύμνου προέβη σε καταγγελία για επίθεση αντιεξουσιαστών σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα την Πέμπτη, στο κεντρικό κυλικείο της πανεπιστημιούπολης του Γάλλου στο Ρέθυμνο.
Σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, φοιτητές δέχθηκαν εντός του πανεπιστημίου απρόκλητη επίθεση από εξωπανεπιστημιακούς που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
«Επιτέθηκαν εντελώς αναίτια σε φοιτήτριες και φοιτητές που έχουν τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να τιμωρήσουν φοιτητές και φοιτήτριες που δίνουν αυτό το διάστημα αγώνα μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις Φοιτητών για να κρατήσουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανοικτό, χωρίς καταλήψεις και χαμένα εξάμηνα σπουδών» αναφέρει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ρεθύμνου.
“Χαμός” και στην ΑΣΟΕΕ
Με εντάσεις πραγματοποιήθηκε και η γενική συνέλευση των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ, στο αμφιθέατρο Α του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέλευσης, σύμφωνα με καταγγελία, ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στον χώρο.
Ενας φοιτητής, ωστόσο, αντιπαρατέθηκε με την ομάδα των αντιεξουσιαστών με συνέπεια να πάρει «φωτιά» το κλίμα. Οι φοιτητές τελικά αποφάσισαν τη μη συνέχιση της κατάληψης καθώς πέρασαν δύο πλαίσια ως ένα ενιαίο των «Ανεξάρτητων Φοιτητών ΑΣΟΕΕ» και της «Ανεξάρτητης Φοιτητικής Πρωτοβουλίας» με 240 ψήφους έναντι του «Αγωνιστικού Πλαισίου Συντονισμού Φοιτητικών Συλλόγων» που έλαβε 229 ψήφους.
Βάσει αυτής της απόφασης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) αναμένεται να παραμείνει ανοικτό, με την κατάληψη να «σπάει». Να σημειωθεί ότι οι αντιεξουσιαστές ανακατέλαβαν το γραφείο στο υπόγειο της πρώην ΑΣΟΕΕ.
Ατελείωτες ουρές στα συσσίτια του ΑΠΘ – Κατάληψη από τους φοιτητές
Από το πρωί της Πέμπτης φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων Γεωλογίας και ΜΜΕ έχουν κάνει κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, ζητώντας λύση στη συμφόρηση που παρατηρείται στις ουρές για τα φοιτητικά συσσίτια.
Σύμφωνα με τους φοιτητές του πανεπιστημίου, το φοιτητικό συσσίτιο διανέμεται στους χώρους σίτισης δύο μεγάλων αιθουσών, χωρητικότητας 1.000 ατόμων (Κάτω Λέσχη στη συμβολή των οδών Εγνατίας & 3ης Σεπτεμβρίου) και 500 ατόμων (Άνω Λέσχη επί της Αγίου Δημητρίου). Οι φοιτητές ζητούν τη μόνιμη και σταθερή λειτουργία της Άνω Λέσχης για την αποσυμφόρηση των ουρών που δημιουργούνται στην Κάτω Λέσχη, μιλώντας για «εκρηκτική κατάσταση» και για «φοιτητές που καθημερινά στοιβάζονται σε ουρές πολλών μέτρων για ένα πιάτο φαγητό».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης ΑΠΘ, αν. Καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, είπε ότι «θα προσπαθήσουμε άμεσα να προσθέσουμε μία ακόμη διανομή -εκτός των τριών που υπάρχουν- και αν αυτό δεν λύσει το ζήτημα προφανώς θα διευρύνουμε τις ημέρες λειτουργίας της Άνω Λέσχης».