Μέχρι σήμερα ο μόνος φόβος ενός ταξιδιώτη με αεροπλάνο ήταν μια μοιραία πτώση ή ακόμη και μια αεροπειρατεία. Σήμερα στους κινδύνους προστίθενται και οι χάκερς, οι οποίοι μπορούν μέσω απλών συνηθειών να δράσουν και να προκαλέσουν δυσάρεστα αποτελέσματα στον οποιονδήποτε, παραβιάζοντας τα προσωπικά του στοιχεία.
Τα αεροδρόμια για αρκετούς είναι συχνός χώρος επίσκεψης, καθώς είτε για ταξίδια αναψυχής είτε για επαγγελματικούς λόγους τα επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αρκετοί κερδίζοντας χρόνο αναζητούν φορτιστές τηλεφώνων προκειμένου να “γεμίσουν” την άδεια μπαταρία μέχρι να μπουν στο αεροπλάνο για την πτήση. Όμως ποιος γνώριζε πως αυτή η απλή πράξη μπορεί να φέρει προβλήματα με τα προσωπικά δεδομένα. Και ναι, οι χάκερς ευθύνονται αποκλειστικά για αυτό.
Όπως αναφέρουν ειδικοί ασφαλείας της IBM, οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν τις USB θύρες φόρτισης σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και άλλους δημόσιους χώρους για να κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα από τις συσκευές σας.
Είναι εξαιρετικά εύκολο για αυτούς να «πειράξουν» τις USB θύρες για να εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό το οποίο υποκλέπτει τα δεδομένα του τηλεφώνου σας, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών σας πληροφοριών. Μάλιστα αυτού του είδους οι επιθέσεις έχουν αποκτήσει και το δικό τους όνομα, «Juice Jacking». Πολλές φορές ο επιτήδειος δε χρειάζεται καν να «πειράξει» τη θύρα USB, απλά αφήνει ένα καλώδιο συνδεδεμένο σε αυτή και περιμένει να περάσει το πρώτο θύμα που θα ταιριάζει το καλώδιο στη συσκευή του.
Η μέθοδος αυτή δεν είναι νέα, ωστόσο το 2019 ο τομέας των μεταφορών έχει γίνει ο δεύτερος πιο δημοφιλής στόχος για κυβερνοεγκληματίες, αμέσως μετά τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Η πιο ασφαλής πρακτική είναι να κουβαλάτε ένα φορτιστή μαζί σας και να το συνδέετε σε μία πρίζα ρεύματος, όχι σε θύρα USB.