Τεχνολογία

Όταν η Microsoft λάνσαρε τα πρώτα Windows

Στις 29 Νοεμβρίου 1975 δύο νεαροί φερέλπιδες επιχειρηματίες, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν, ονομάζουν τη νεοσύστατη εταιρία τους “Microsoft”. Περίπου 10 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου 1985 η “Microsoft” κυκλοφορεί τα Windows 1.0.

Η περιπέτεια του Μπιλ Γκέιτς με τους υπολογιστές ξεκίνησε στα 13 του χρόνια στο διακεκριμένο γυμνάσιο του Λέικσαϊντ, στο Σιατλ των ΗΠΑ. Ίσως πρόκειται για μια περίπτωση που ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του, καθώς στο ίδιο γυμνάσιο φοιτούσε και ο κατά δυο χρόνια μεγαλύτερος του Πολ Άλεν. Οι δυο τους μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τις νέες τεχνολογίες και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που τους έφερε να είναι αργότερα συμφοιτητές και στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εκεί συνεργάστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού για τους προσωπικούς υπολογιστές, με βάση τη γλώσσα BASIC.

Η δουλειά τους έγινε γρήγορα γνωστή και η εταιρία MITS συνεργάστηκε μαζί τους προκειμένου να την προμηθεύουν με μικροϋπολογιστικό υλικό, το οποίο στα αγγλικά μεταφράζεται ως microcomputer software. Τα αρχικά αυτών των δύο λέξεων είναι ο λόγος που ονόμασαν Microsoft την εταιρία που ίδρυσαν. Μια εταιρία που αργότερα έγινε ένας παγκόσμιος κολοσσός και έκανε τον Μπιλ Γκέιτς τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Όλα όμως από κάπου ξεκινάνε. Και το μεγάλο ξεκίνημα για τη Microsoft ήταν τα Windows 1.0, παρόλο που δεν είχαν τρομερή εμπορική επιτυχία. Τα Windows 1.0 ήταν ένα γραφικό περιβάλλον λειτουργίας 16 bit που κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου 1985. Ήταν η πρώτη προσπάθεια της Microsoft να εφαρμόσει μία γραφική multitasking διεπαφή χρήστη-λειτουργικού περιβάλλοντος που βασίζονται στην πλατφόρμα του υπολογιστή. Με πιο απλά λόγια ήταν τα πρώτα Windows. Αυτά που αποτέλεσαν τον προάγγελο της μετέπειτα πορείας των Windows και της Microsoft γενικότερα.

Η Microsoft δούλευε με την Apple για να δημιουργήσουν εφαρμογές για τα πρώτα Macintosh το 1984. Ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής με GUI (graphical user interface). Δηλαδή μια εμφάνιση στην οθόνη με εικόνες φιλικές προς το χρήστη προκειμένου η χρήση του υπολογιστή να γίνει πιο εύκολη και προσιτή στον πολύ κόσμο. Την επόμενη χρονιά η Microsoft έφτιαξε το δικό της ανταγωνιστή τα Windows 1.0.

Όπως προαναφέρθηκε, τα Windows 1.0 δεν έγιναν δεκτά με μεγάλο ενθουσιασμό. Υπήρξαν γνώστες του software και hardware making που τα στήριξαν, αλλά οι κριτικοί τα υποδέχθηκαν με μεγάλη δυσπιστία και πολλοί με απαξίωση καθώς θεώρησαν ότι δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες τους και ότι απαιτούσαν μεγάλη χρήση του ποντικιού, σε μια εποχή που το “ποντίκι” δεν ήταν τόσο διαδεδομένο. Όπως και να έχει, το σημαντικότερο στοιχείο των Windows 1.0 ήταν ότι άνοιξαν τη σειρά Microsoft Windows και παρά τη διχογνωμία για τη λειτουργία τους η Microsoft συνέχισε να τα στηρίζει και σταμάτησε οριστικά την ενασχόληση της με αυτά και τερμάτισε όλα τα updates το μακρινό 2001 στις 31 Δεκεμβρίου.