Ελλάδα

Μεταναστευτικό: 1700 προσλήψεις προσωπικού για τη διαχείριση του χάους

Μεταναστευτικό: Η χθεσινοβραδινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες της χώρας "γέννησε" είδηση, καθώς το σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών περιλαμβάνει πρόσληψη 1700 υπαλλήλων.

Μεταναστευτικό: Εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού χθες βράδυ με τους περιφερειάρχες της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Με κεντρικό θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό, Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές στους καλεσμένους του πως η χώρα καλείται να βρει λύσεις για ένα θέμα που καίει όλη την Ευρώπη. Οι προσφυγικές ροές αυξάνονται με αμείωτους ρυθμούς κάνοντας τη κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας ασφυκτική.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την Αυτοδιοίκηση Θεόδωρος Λιβάνιος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς.

Αρχικό θέμα συζήτησης ήταν η σωστή απορρόφηση κονδυλίων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ ωστόσο ο πρωθυπουργός έριξε το βάρος στο μεταναστευτικό αναλύοντας με τους παρεβρισκόμενους τα δεδομένα στο μεταναστευτικό. «Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, ώστε να ελέγχουμε ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Οι συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προκαλούν ασφυξία τόσο στα νησιά όπου είναι οι πρώτοι αποδέκτες όσο και στα κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας. Καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά καταφθάνουν από τα νησιά εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι επιβιβάζονται σε λεωφορεία με προορισμό τα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας. Σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, καθώς και 500 υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επιπροσθέτως θα προσληφθούν και 800 άτομα για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και των hotspot.