Οικονομία

Ανάλυση: Στο μάτι του κυκλώνα η ευρωπαϊκή οικονομία – Φέρνει ύφεση η συγχρονισμένη επιβράδυνση;

Ποιες οι προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, πως απειλούνται Γερμανία - Ιταλία. Αναλύει στο Pagenews.gr, ο Global Head of Foreign Exchange Strategy της Bank of America, Αθανάσιος Βαμβακίδης.

Περίοδος με προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία, η οποία δείχνει σημάδια εισόδου στη φάση χαμηλών πτήσεων, αλλά και ότι βρίσκεται σε ένα μονοπάτι γεμάτο προκλήσεις. Από την μία, η Ευρώπη παλεύει με τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, από την άλλη ΗΠΑ και Κίνα επιδεικνύουν κόπωση, ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα διαδραματίσουν, για ακόμα μία φορά, καθοριστικό ρόλο για την πορεία των ισχυρών οικονομιών.

Η παγκόσμια οικονομία έχει αποδυναμωθεί σχεδόν καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ΗΠΑ υπαναχωρούν από την προσωρινή αναθέρμανση. Η Ευρώπη αναπτύσσεται πολύ κάτω από τις προσδοκίες, εξαιτίας των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων, την αβεβαιότητα του Brexit και τα προβλήματα που αφορούν συγκεκριμένες χώρες. Η Κίνα έχει επιβαρυνθεί σε ρυθμούς αρκετά κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών, λόγω των εγχώριων ανισορροπιών, της επιδείνωσης των δημογραφικών στοιχείων και των εμπορικών τιμολογίων των ΗΠΑ.

Όπως τονίζει ο Global Head of Foreign Exchange Strategy της Bank of America, Αθανάσιος Βαμβακίδης, δεν πρόκειται για ύφεση, αλλά σίγουρα βλέπουμε μία συγχρονισμένη επιβράδυνση παντού. Αν και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν χαλαρώσει τις πολιτικές, αυτό έχει υποστηρίξει τις αγορές περισσότερο από την πραγματική οικονομία.

Ο κ. Βαμβακίδης εξηγεί πως “ο κατάλογος των κινδύνων είναι μεγάλος. Ακόμα και αν υπάρξει μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, η εφαρμογή μπορεί να είναι δύσκολη, διατηρώντας τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης”.

Συμπληρώνει ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ αποτελούν επίσης κίνδυνο. Βλέπουμε παράλληλα σημαντικές αβεβαιότητες από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει, ακόμη και μετά από μια συμφωνία Brexit, οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο θα παραμείνουν ανοιχτές για αρκετό καιρό. Εν τω μεταξύ, επισημαίνει ο κ. Βαμβακίδης, η υπερβολική εξάρτηση από τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές οδήγησε τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου σε υψηλά επίπεδα, παρά τα αδύναμα στοιχεία, γεγονός που υποδηλώνει κινδύνους για έντονες προσαρμογές στην αγορά.

Μιλώντας στο Pagenews.gr, ο Global Head of Foreign Exchange Strategy της Bank of America, Αθανάσιος Βαμβακίδης, “η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Οι ασθενέστερες οικονομίες είναι η Γερμανία και η Ιταλία”.

Όπως εξηγεί, και οι δύο είναι εκτεθειμένες στις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, αλλά έχουν και εσωτερικά προβλήματα. Η Γερμανία υπερπληρώνει την υπερβολική επένδυση που έχει κάνει στην “παλιά” οικονομία, εδώ και δεκαετίες ,και πρέπει να αναπροσανατολίσει την οικονομία της. Παράλληλα, επισημαίνει πως η δημοσιονομική της πολιτική είναι υπερβολικά περιορισμένη εδώ και χρόνια και σήμερα περιορίζεται θεσμικά και δεν επιτρέπεται να στηρίζει την οικονομία, που φλερτάρει με την ύφεση.

Αναφορικά με την Ιταλία, τονίζει πως έχει επίμονη πολιτική αβεβαιότητα, σοβαρές διαρθρωτικές δυσκαμψίες, αρνητικές δημογραφικές τάσεις και πολύ χαμηλή δυνητική ανάπτυξη.

Η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι η ΕΚΤ διατηρεί ιστορικά χαμηλά ποσοστά, αλλά αυτό δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Όλες οι χώρες της ευρωζώνης και η ευρωζώνη στο σύνολό της πρέπει να επωφεληθούν από τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια για να κάνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά η πρόοδος μέχρι στιγμής ήταν μικτή και σε ορισμένες περιπτώσεις απογοητευμένη. Αν χρειαστεί άλλη κρίση για να επιτευχθεί η απαιτούμενη συναίνεση για μεταρρυθμίσεις, μπορεί να είναι πολύ αργά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο