Άποψη

Όταν νομοθετείς για τα συμφέροντά τους

Ο Γιώργος Χελάκης, σύμφωνα με το blog του στο pagenews.gr, αναφέρεται στην τροποποίηση των ποινικών κωδίκων, που ουσιαστικά δίνουν ασυλία στα τραπεζικά στελέχη να διαπράττουν κακουργηματική απιστία.

Απορροφημένοι με τις δηλώσεις του κ. Βορίδης και τις αστειότητες της κ. Μιχαηλίδου είναι πολύ πιθανό να διέλαθε της προσοχής μας το παρακάτω: Mε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση των ποινικών κωδίκων, η ασυλία των τραπεζικών στελεχών που διαπράττουν κακουργηματική απιστία έγινε νόμος του κράτους. Μάλιστα, με νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η ασυλία επεκτείνεται και στα στελέχη κάθε ιδιωτικής επιχείρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη οδηγείται στο αρχείο η δίωξη εκατό στελεχών τραπεζών, τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και για τα δάνεια που δόθηκαν σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Έτσι τώρα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιστραφεί σε όσους κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα ποσό πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ που έχει δεσμεύσει η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τα τελευταία χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για υποθέσεις φοροδιαφυγής εκατομμυρίων, ναρκωτικών, εγκληματικών οργανώσεων, κακουργηματικής απιστίας, τοκογλυφίας, δωροδοκιών, σωματεμπορίας, πλαστογραφίας.

Τώρα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την αναδρομική αποδέσμευση όσων προϊόντων εγκλήματος έχει δεσμεύσει η Αρχή για περισσότερους από δέκα οχτώ μήνες. Ας αφήσουμε τι λέει για το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έχει λερωμένη τη φωλιά της ως βασική υπεύθυνη για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών. Να δούμε τι γράφουν για το θέμα οι Financial Times που δεν έχουν ακόμα κατηγορηθεί για φιλοαριστερά, αντιπλουτοκρατικά πολιτικά αισθήματα:

«Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προώθησε μέσω του Κοινοβουλίου, μία διάταξη η οποία φαίνεται να ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας στα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, προβλέπει για όσους είναι ύποπτοι ποινικής απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, να μπορούν να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία τους τα οποία έχουν παγώσει από το δικαστήριο, εφόσον δεν έχουν οδηγηθεί σε δίκη εντός 18 μηνών.

Σύμφωνα με μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνήθως χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια στην Ελλάδα για να περάσει μία ποινική υπόθεση από την προκαταρκτική έρευνα στην ακροαματική διαδικασία, ενώ η διαδικασία προσφυγής μπορεί να έχει εξίσου μεγάλη διάρκεια. Η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει».

Σύμφωνα με την Financial Task Forse, την παγκόσμια ομάδα περιφρούρησης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το Greco, τον φορέα κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μετρητά και οι περιουσίες που “παγώνουν” κατά τη διάρκεια της σχετικής έρευνας θα πρέπει να μείνουν παγωμένα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης. Με την τροπολογία που έφερε ο υπουργός κ. Τσιάρας το πρωί της Τετάρτης, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέτρεψε όλη την πρακτική που ακολουθείτο μέχρι τώρα.

Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίναμε ποιος είναι ο λόγος για την τροπολογία και γιατί ως χώρα παραιτούμαστε από μια πρακτική που ακολουθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ. Η κοινή γνώμη μπορεί να αρκεστεί στις γραφικότητες της κ. Μιχαηλίδου για… οπλισμό στην ΑΣΟΕΕ που χρησιμοποιείται στον πόλεμο της Συρίας και τις κυνικές δηλώσεις του κ Βορίδη για την “αναγκαιότητα του ξύλου”. Για τα σοβαρά θέματα που δείχνουν καθαρά για ποιών τα συμφέροντα αγωνιά και νομοθετεί η παρούσα κυβέρνηση δεν της πέφτει λόγος…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο