Σαρλίζ Θερόν: Οι τελετές απονομής βραβείων ουδέτερες ως προς το φύλο κάποτε ακούγονταν σαν αποκύημα φαντασίας στο Χόλιγουντ. Τώρα, όμως, η ιδέα αποκτά στήριξη από μία από τις κορυφαίες ηθοποιούς της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Σαρλίζ Θερόν κλήθηκε πριν από την τελετή απονομής των Κινηματογραφικών Βραβείων του Χόλιγουντ (Hollywood Film Awards) να σχολιάσει αν πρέπει να εισαχθούν κατηγορίες βραβεύσεων ουδέτερες φύλου και απάντησε: «Ας ελπίσουμε σύντομα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες τελετές απονομής βραβείων, όπως τα Grammys και MTV Movie and TV Awards, έχουν ήδη υιοθετήσει ουδετερότητα ως προς το φύλο και πλέον δεν απονέμουν βραβεία στις κατηγορίες Καλύτερος Άνδρας ή Καλύτερη Γυναίκα. Όταν η Έμμα Γουάτσον κέρδισε το πρώτο βραβείο MTV ουδέτερο φύλου το 2017, το παρέλαβε με τα λόγια: «Η μόνη διάκριση πρέπει να είναι μεταξύ κάθε εξαιρετικής ερμηνείας». Ωστόσο, η κατάργηση των βραβείων με φύλο εξακολουθεί να μην είναι εφικτή για περισσότερο παραδοσιακές τελετές απονομής βραβείων στο Χόλιγουντ, όπως των Emmy και των Oscar.
Σαρλίζ Θερόν: Σύντομα βιογραφικά στοιχεία
Η Σαρλίζ Θερόν είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός κινηματογράφου και φωτομοντέλο. Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1975 και μεγάλωσε σε μια φάρμα έξω από την περιοχή Benoni της Ν. Αφρικής, σαν μοναχοπαίδι. Ο πατέρας της Charles Theron Γάλλος στην καταγωγή και μέθυσος, κακομεταχειρίζονταν πάρα πολύ τη μητέρα της, με αποτέλεσμα εκείνη τελικά να τον σκοτώσει πυροβολώντας τον μπροστά στα μάτια της κόρης τους το 1991, χωρίς να καταδικαστεί.
Η Σαρλίζ έλαβε εκπαίδευση σαν χορεύτρια μπαλέτου, αλλά καθώς στη Ν. Αφρική δεν υπήρχαν μεγάλες προοπτικές για την τέχνη της, το 1994 έφυγε για την Ευρώπη αρχικά, αλλά και για τις ΗΠΑ, όπου τελικά έπιασε δουλειά στα μπαλέτα Joffrey της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, εργάσθηκε σαν μοντέλο (αφού ήταν κάτοχος τοπικού τίτλου διαγωνισμού ομορφιάς, από τα 16 της χρόνια), ώσπου ένας τραυματισμός της στο γόνατο, τερμάτισε την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία σα χορεύτρια.
Στα 18 της χρόνια επιχείρησε να δημιουργήσει καριέρα σαν ηθοποιός στο Λος Άντζελες, ύστερα από παρότρυνση της γερμανίδας μητέρας της Gerda Theron, παρότι άγνωστη μεταξύ αγνώστων, αλλά μέσα σε οκτώ μήνες είχε καταφέρει να πάρει τον πρώτο της ρόλο, διάρκειας μόλις τριών δευτερολέπτων. Ο ατζέντης που της πρότεινε την κάρτα του είχε εντυπωσιαστεί από το παρουσιαστικό της και το δυναμικό τρόπο με τον οποίο διαμαρτυρήθηκε σε μια τράπεζα όπου αρνήθηκαν να της εξαργυρώσουν επιταγή της μητέρας της. Στη Θερόν αρκούσαν λίγοι μόνο μήνες μέχρι να μάθει την αμερικανική γλώσσα παρακολουθώντας “σαπουνόπερες” στην τηλεόραση, ώστε να μπορέσει να υποδυθεί μια νεαρή μητέρα σε πάρκο σε μια δεύτερης ποιότητας ταινία, το 1995. Ωστόσο, στα μόλις τρία δεύτερα που διήρκεσε η σκηνή, η Θερόν δεν προβλέπονταν να πει ούτε λέξη.
Σημαντική στιγμή στη ζωή της αποτέλεσε η ημερομηνία 29 Φεβρουαρίου του 2004, όταν κατέκτησε το πρώτο της βραβείο όσκαρ για την ερμηνία της στο συγκλονιστικό “Monster” (2003), μια ταινία που σόκαρε την κοινή γνώμη με το θέμα της και καθιέρωσε τη Θερόν σα μια πραγματική ρολίστα και όχι μια τυποποιημένη κινηματογραφική ντίβα, αφού (υποδυόμενη μια πόρνη-δολοφόνο) παρουσιάστηκε υπέρβαρη, παραμορφωμένη και πολύ μακριά από την αστραφτερή της εικόνα, την οποία δε δίστασε να τσαλακώσει.