Οικονομία

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι θα πληρώνετε

Σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο και εν ολίγοις οι αλλαγές είναι πέντε: στην κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος των φυσικών προσώπων, οι e-πληρωμές, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η μείωση του φόρου των παροχών σε είδος στους εργαζόμενους και κίνητρα για την οικοδομή. Ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από 22% σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και μειώνονται κατά μία εκατοστιαία μονάδα οι φορολογικοί συντελεστές για πάνω από τις 20.000 ευρώ.

Η έκπτωση φόρου

Η έκπτωση φόρου θα δίνεται για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις έως 12.000 ευρώ. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από τον πρώτο μήνα του 2020 θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση στις αποδοχές, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η φορολογική ελάφρυνση θα φανεί από το 2020.

Επίσης, με τις διατάξεις προβλέπεται «1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί», αλλά όχι μόνον για τα πρώτα 4 παιδιά, αλλά για όλα τα παιδιά. Σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα που αυξάνει το αφορολόγητο μέχρι και το 3ο παιδί, από το 2020 το αφορολόγητο μπορεί να φτάνει ή να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ (με 4 παιδιά) ή τα 15.000 (με 7 παιδιά) ή τα 18.000 ευρώ (για 10 παιδιά) κοκ.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Με το νέο καθεστώς των e-αποδείξεων το οποίο θα ενεργοποιηθεί από την Πρωτοχρονιά εκτός από ηλεκτρονικές πληρωμές οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του πραγματικού και όχι του τεκμαρτού εισοδήματος.

Θα προβλέπεται και ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%). Εξετάζεται να υπάρξουν κόφτες οι οποίοι θα εξουδετερώνουν την απειλή έξτρα φόρου στη μεσαία τάξη αλλά και σε φορολογούμενους οι οποίοι δαπανούν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων ή έχουν υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις.

Μια εναλλακτική προσέγγιση αφορά στον υπολογισμό του ορίου 30% στο εισόδημα που είναι πραγματικά διαθέσιμο για κατανάλωση μετά την αφαίρεση των δανειακών υποχρεώσεων ή και των φόρων που αναλογούν ενώ μια άλλη πτυχή συναρτάται με το ύψος του ανώτατου πλαφόν των απαιτούμενων αποδείξεων το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει οριστεί στις 20.000 ευρώ. Επίσης θα ενσωματωθεί ρύθμιση που θα εξαιρεί ρητώς από την υποχρέωσης συλλογής e-αποδείξεων όσους είναι άνω των 70 ετών, τα ατομα με αναπηρία 80% και άνω, οι φορολογούμενοι που κατοικούν σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και οι στρατευμένοι.

Νέα ρύθμιση

Νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 1.1.2020. Θα περιλαμβάνονται και οφειλές από κληρονομιές και δωρεές σε 24 και 48 δόσεις, αντί 12 και 24. Οι δόσεις θα καθορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή το ύψος της δόσης, ο αριθμός των δόσεων κλπ). Η ρύθμιση σχεδιάζεται να καλύπτει και χρέη νομικών προσώπων.

Επιχειρήσεις

  • Προσφέρεται 10ετής διορία μεταφοράς και συμψηφισμού ζημιών από το 2014 και μετά, αντί 5ετούς έληγε έτος, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να κρατηθούν στην κερδοφορία όσοι «λύγισαν» από τα capital controls και το 3ο Μνημόνιο.
  • προβλέψεις για εκπτώσεις φόρου σε επιχειρήσεις για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση. Το ποσοστό χρήσεως της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είναι 1% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι σήμερα 7%. Γενικότερα πάντως, το πλήρες πλέγμα μέτρων και κινήτρων για τα αυτοκίνητα θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2020.
  • καθιερώνονται εκπτώσεις και κίνητρα σε εταιρίες και σε υπαλλήλους, για παροχές σε είδος (δάνεια, αυτοκίνητα ή κάρτες μαζικών μέσων μεταφοράς κλπ).
  •  μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων (εισοδήματα νομικών προσώπων έτους 2019)
  • μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020
  • ειδικό καθεστώς φορολόγησης για όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει το «ιταλικό μοντέλο». Τα κριτήρια θα είναι πόσα χρόνια κατά το παρελθόν είχε βρεθεί ή ζούσε στην Ελλάδα ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, αλλά το ύψος του ποσού που θα επενδύσει στην χώρα μας.

Οικοδομή

  • αναστολή ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006
  • αναστολή φόρου υπεραξίας για 3 έτη στα ακίνητα
  • κίνητρα αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών. Η μείωση θα γίνεται από τον φόρο εισοδήματος για δαπάνες για υπηρεσίες.Αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση αλλά δεν αφορά τα υλικά παρά μόνον τις υπηρεσίες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο