Εκλογές: Σε διαβούλευση τέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της εκλογικής νομοθεσίας, μετά από την παρουσίασή του στο υπουργικό συμβούλιο. Το σχέδιο νόμου, εισάγει μια σειρά από εκσυγχρονισμούς και απλουστεύσεις των εκλογικών διαδικασιών, ενώ περιλαμβάνει ακόμα πρόβλεψη για αποζημίωση των μελών των εφορευτικών επιτροπών, ώστε να πάψει το φαινόμενο της μαζικής αποχής τους.
Οι περιφέρειες που χάνουν έδρα
Επίσης καθορίζονται οι τρεις εκλογικές Περιφέρειες που θα χάσουν από μια έδρα. Αυτές θα προστεθούν στις 12 έδρες Επικρατείας, οι οποίες γίνονται 15, ανάγκη που προκύπτει από την αναμενόμενη ψήφιση του νόμου για την ψήφο των αποδήμων. Το νομοσχέδιο ψηφιοποιεί ακόμα αρκετές από τις διαδικασίες αποσυμφορίζοντας τα πρωτοδικεία αλλά και διευκολύνοντας τα κόμματα. Το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων αναμένεται να αποσταλεί στα κόμματα εντός της εβδομάδας και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη.
Οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο
- Καθορίζεται ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια των εκλογών. Ο χρόνος θα κυμαίνεται μεταξύ των 30 και των 24 ημερών.
- Θεσμοθετείται το μητρώο πολιτών ως πυλώνας για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.
- Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.
- Οι συνδυασμοί καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης.
- Καταργείται η υποβολή υποψηφιοτήτων στα πρωτοδικεία της χώρας και στη συνέχεια η δήλωση κατάρτισης συνδυασμών από τα κόμματα στον Άρειο Πάγο.
- Καταργείται η υποβολή δικαιολογητικών όπως είναι το πιστοποιητικό γέννησης, το οποίο αντλείται ηλεκτρονικά από το μητρώο πολιτών.
- Οι δηλώσεις παραίτησης από θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογικότητας δηλώνεται μόνο στην υπηρεσία του υποψηφίου και ηλεκτρονικό αντίγραφο υποβάλλεται ψηφιακά στην πύλη υποψηφιοτήτων.
- Μαζί με τους συνδυασμούς ανά εκλογική περιφέρεια, τα κόμματα που έχουν καταρτίσει συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες υποβάλλουν στην ίδια πύλη το ψηφοδέλτιο επικρατείας τους.
- Όλα τα απαιτούμενα παράβολα πληρώνονται ηλεκτρονικά.
- Ομοίως η ανακήρυξη των Βουλευτών γίνεται από τον Άρειο Πάγο και όχι από τα Πρωτοδικεία.
- Αυξάνεται ο αριθμός των Βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15 (χάνει μια έδρα ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α’ Αθηνών).
- Απαγορεύεται η προεκλογική δραστηριότητα στο διαδίκτυο την παραμονή και την ημέρα των εκλογών για κόμματα και υποψηφίους.
- Δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση ΥπΟικ και ΥπΕς.
- Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας. Απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το ΥΠΕΣ σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.
- Για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τον αριθμό των ψηφισάντων.