Οι επιχειρηματικές κινήσεις ενισχύουν την αισιοδοξία για ανάταση του επενδυτικού κλίματος, με εταιρείες να ενδιαφέρονται για αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις, ενώ και το real estate αναστήθηκε καταγράφοντας σημαντικές αγοραπωλησίες κτιρίων που είχαν μείνει στον “πάγο” λόγω της κρίσης.
Η ελληνική αγορά δέχεται το φλέρτ επενδυτών, ενώ προχωρούν συμφωνίες στον τουρισμό, ενέργεια, αλλά και αποκρατικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα το Ελευθέριος Βενιζέλος, η ΔΕΠΑ, ενώ σημαντικές είναι η στρατηγική επένδυση «Kilada Hills» της Dolphin Capital στην Ερμιονίδα Αργολίδας, το Ελληνικό και τα έργα στο παραλιακό μέτωπο. Επενδύσεις και στην η αγορά του Στοιχήματος, όπου οι διατάξεις στον αναπτυξιακό νόμο προβλέπουν την καταβολή άδειας 5 εκατ. ευρώ για διαδικτυακό στοίχημα και για παίγνια.
Αγορά ακινήτων
Αρχίζει και κινείται το real estate, με τις χορηγήσεις δανείων να έχουν ανοδική τάση το 2ο19, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε αυξητικούς ρυθμούς τα τελευταία 2-3 χρόνια, κυρίως λόγω των ανακαινίσεων με στόχο την βραχυχρόνια μίσθωση. Ο τζίρος που προκύπτει από την οικοδομική δραστηριότητα στο χρονικό διάστημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει πραγματικό δείγμα ανάπτυξης, διότι αποτελείται από μικρά έργα των 20.000 ευρώ – 30.000 ευρώ.
Παρά ταύτα, αρχίζουν να καταγράφονται και σημαντικές πωλήσεις, καθότι τη δεύτερη της επένδυση έκανε η Hines στην ξενοδοχειακή αγορά, αφού αμερικανικός όμιλος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επικράτησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Εθνική Leasing για την απόκτηση του κτιρίου του πρώην Odeon Starcity στη Λ. Συγγρού 111 (πλησίον του κτιρίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση).Το ακίνητο πωλήθηκε αντί ποσού 20,05 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το κτίριο όπου στεγάζονταν παλαιότερα τα γραφεία του ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη), η υψηλότερη προσφορά υποβλήθηκε από την Trastor ΑΕΕΑΠ και ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ (ελάχιστη τιμή εκκίνησης ήταν τα 22 εκατ. ευρώ). Η Trastor ανακοίνωσε και την απόκτηση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε κτίριο γραφείων στο Μαρούσι (Λ. Κηφισίας 49), αντί ποσού 2,27 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τον όγκο των επενδύσεων που έχει υλοποιήσει από τις αρχές του έτους σε πάνω από 92 εκατ. ευρώ.
Έως το τέλος του 2020, στοχεύει σε επενδύσεις των 130-150 εκατ. ευρώ, για να δημιουργήσει ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ. Τα επόμενα μεγάλα ακίνητα που αναμένεται να πωληθούν είναι τέσσερα κτίρια γραφείων, αξίας 75 εκατ. ευρώ, της Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ).
Τουρισμός
Σε τροχιά υλοποίησης και τα τουριστικά projects που ξεκλειδώνουν. Αποτιμώνται άνω του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ ξεπαγώνουν και οι αποκρατικοποιήσεις. Από τα σημαντικότερα είναι η τουριστική στρατηγική επένδυση «Kilada Hills» της Dolphin Capital στην Ερμιονίδα Αργολίδας, με την υπογραφή της πρώτης οικοδομικής άδειας.Αποτελεί τουριστική επένδυση που υλοποιείται στη χώρα με το καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.
Ειδικότερα, η υπογραφή δίνει έγκριση για την έναρξη εργασιών δημιουργίας του γηπέδου γκολφ, που θα αποτελέσει τον πυρήνα του πολυτελούς θέρετρου «Kilada Hills Golf Resort», το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξενοδοχείο, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης και εμπορικά καταστήματα. Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων και ο προϋπολογισμός του φθάνει τα 418 εκατ. ευρώ.
Η υλοποίηση της επένδυσης υπολογίζεται πως θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής του έργου και 600 θέσεις στη φάση λειτουργίας του. Το έργο «Kilada Hills» ανήκει κατά 100% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου εταιρεία Dolphin Capital Investors (DCI). Η συγκεκριμένη εταιρεία τελεί υπό τη διαχείριση της Dolphin Capital Partners (DCP), την οποία ίδρυσαν το 2004 ο Μίλτος Καμπουρίδης και ο Πιερ Χαραλαμπίδης.
Εξελίξεις και στο Elounda Hills, το οποίο σχεδιάζεται σε έκταση 675 στρεμμάτων.
Στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έλεγχο το Προεδρικό Διάταγμα για το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ) της στρατηγικής επένδυσης που υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς. Όταν εγκριθεί θα ακολουθήσουν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών. Η επένδυση είναι προϋπολογισμού 410 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά στην κατασκευή σε έκταση 675 στρεμμάτων πολυτελούς θερέτρου, το οποίο θα περιλαμβάνει παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικό λιμένα-μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις.
Το Elounda Hills αναπτύσσεται από την εταιρεία Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου επενδυτή Βιτάλι Μπορίσοφ.
Σε αναμονή είναι οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις εκτάσεων για τουριστική εκμετάλλευση , δηλαδή την Αφάντου στη Ρόδο και για τη Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Σε έκταση 489 στρεμμάτων στη Κασσιόπη της Κέρκυρας η NCH Capital σχεδιάζει να υλοποιήσει τουριστική επένδυση, άνω των 100 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, και 40 ανεξάρτητες κατοικίες εμβαδού 250 τμ κατά μέσο όρο, καθώς και μαρίνα 60 θέσεων ελλιμενισμού.
Στην Αφάντου η επένδυση των M.A.Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments αναμένεται να φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ξενοδοχεία πέντε αστέρων και συνολικής δυναμικότητας 2.600 κλινών καθώς και πολυτελείς κατοικίες με επίκεντρο το γήπεδο γκολφ 18 οπών που σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και λειτουργεί από το 1973 στην περιοχή η οποία εκτείνεται σε ακτογραμμή 7 χιλιομέτρων στη Ρόδο.
Παραλιακό μέτωπο
Μετά το Ελληνικό, που αφορά μία τεράστια επένδυση 8 δισ. ευρώ, σχεδιάζονται νέα projects δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον Πειραιά μέχρι τη Βούλα. Στο λιμάνι ο Δήμος Πειραιά προχωρά στη μακροχρόνια παραχώρηση του Πύργου του Πειραιά, όπου η επένδυση που θα κυμανθεί περίπου στα 50 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του Πύργου των 32.000 τ.μ. σε μικτή ανάπτυξη.
Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης έχει ήδη προχωρήσει τις δύο παραχωρήσεις στις πλαζ της Βούλας με τους ΤΕΜΕΣ και Grivalia και ετοιμάζεται για μία ακόμη παραχώρηση που αφορά 200 στρέμματα στη Βάρκιζα. Εντατική προετοιμασία από την Ακτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ προκειμένου να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις για τη μαρίνα Αλίμου.
Η εταιρεία ανακηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2019 προτιμητέος επενδυτής για 40+10 χρόνια με τίμημα 57,5 εκατ. ευρώ για το δικαίωμα διαχείρισης της μεγαλύτερης μαρίνας της Ελλάδας με 1.000 θέσεις ελλιμενισμού, που αποτελεί σήμερα τη βασική μαρίνα για την αγορά ναύλωσης σκαφών αναψυχής.
Ενέργεια
Το ύψος των επενδύσεων στην ενέργεια για την εξαετία 2019-2025 εκτιμάται στα περίπου 20 δισ. ευρώ, καθώς προωθούνται, μεταξύ άλλων, οι ενεργειακές διασυνδέσεις με την Κύπρο και τη Βουλγαρία, προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ, κατασκευάζεται ο αγωγός για τη μεταφορά αερίου της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω Κύπρου, με ύψος επένδυσης 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα προωθούνται δύο μεγάλα έργα: το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Καβάλας μετατρέπεται σε υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου, με προϋπολογισμό 240 εκατομμύρια ευρώ.
Στην Αλεξανδρούπολη ιδρύεται σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, που θα απαιτήσει κεφάλαια 650 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, προωθείται ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Αμφιλοχίας, δυναμικότητας 680 MW, προϋπολογισμού 502 εκατομμυρίων και ακολουθεί το υβριδικό συγκρότημα σε Σητεία και Ρέθυμνο, που θα συνδυάζει αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Θα παράγει 304 MW ετησίως και θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 280 εκατομμυρίων.
Παράλληλα, προς πώληση ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ , με το διεθνές και το εγχώριο ενδιαφέρον να είναι έντονο. Η ΔΕΠΑ ελέγχεται κατά 65% από το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και 35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου το κράτος θα πουλήσει ολόκληρη τη συμμετοχή του, ενώ αντίστοιχη κίνηση αναμένεται και από τα ΕΛ.ΠΕ..
Την ίδια ώρα,προσδοκίες έχουν δημιουργήσει στην αγορά οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας στο 35% το 2030. Ενδεικτικό, η σημαντική για την ελληνική αγορά της πράσινης ενέργειας η έγκριση την περασμένη εβδομάδα των περιβαλλοντικών όρων για το πρώτο μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα, το project της ΤEΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι της Κρήτης.
Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 280 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής του έργου. Πιο συγκεκριμένα, ο υβριδικός σταθμός αντλησιοταμίευσης του Αμαρίου, που βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών, θα συνδυάζει την παραγόμενη ενέργεια από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW, έναν υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος έως 93 MW και ένα συγκρότημα αντλιών δυναμικότητας 140 MW.
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Με τη συμμετοχή 10 επενδυτικών σχημάτων έληξε η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (α’ φάση) για την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ). Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους μεγάλοι διεθνείς όμιλοι από την Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία κλπ. Το τίμημα αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.