Η Βρετανία οδεύει προς τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο αφού το στοίχημα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να άρει το αδιέξοδο του Brexit με πρόωρες εκλογές κέρδισε την υποστήριξη αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιεί την τρίτη αναβολή του διαζυγίου, που επρόκειτο αρχικά να λάβει χώρα στις 29 Μαρτίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, το κοινοβούλιό του και οι ψηφοφόροι του παραμένουν διχασμένοι για το πώς, ακόμη και για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν με το Brexit.
Αφού το κοινοβούλιο απέρριψε χθες, Δευτέρα, το τρίτο αίτημα του Τζόνσον για εκλογές, ο βρετανός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει σήμερα να περάσει από το νομοθετικό σώμα ένα νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Για να εγκριθεί αυτό το νομοσχέδιο χρειάζεται απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Σε μια κίνηση η οποία αυξάνει τις πιθανότητες να σημειώσει ο Τζόνσον μια σπάνια γι’ αυτόν κοινοβουλευτική νίκη, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως η προϋπόθεση του αποκλεισμού του ενδεχομένου ενός Brexit χωρίς συμφωνία υφίσταται και έτσι θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή εκλογών.Οι βουλευτές μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο του Τζόνσον. Κόμματα της αντιπολίτευσης καβγαδίζουν για το ποια μέρα στις αρχές Δεκεμβρίου είναι η καλύτερη για τη διεξαγωγή των εκλογών και για το αν θα επιτραπεί να ψηφίσουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο μεταξύ, η νομοθεσία που θέτει σε εφαρμογή τη συμφωνία του Τζόνσον για το Brexit έχει τεθεί σε αναμονή, καθώς εκκρεμούν οι εκλογές, δήλωσε ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο οποίος επιβλέπει την κυβερνητική νομοθετική ατζέντα στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Οι πρώτες, μετά το 1923, εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βρετανία κοντά στα Χριστούγεννα, αναμένεται ότι θα είναι πολύ απρόβλεπτες: το Brexit έχει κουράσει και εξοργίσει μεγάλους αριθμούς ψηφοφόρων, ενώ έχει επίσης διαβρώσει την παραδοσιακή υποστήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων, του Συντηρητικού και του Εργατικού.
Τελικά οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον Τζόνσον, που έχει ενθαρρυνθεί και θα πιέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία του για το Brexit, και μια σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον Κόρμπιν, που θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία πριν από ένα δημοψήφισμα.