Οικονομία

“Ζωντανεύουν” 100.000 ακίνητα με την αναδρομική αναστολή ΦΠΑ

Τι σημαίνει για την αγορά και τους ιδιοκτήτες - Ποιοι ωφελούνται

Ανασταίνονται τα ακίνητα που οδηγήθηκαν στα αζήτητα την τελευταία δεκαετία όχι λόγω των τιμών πώλησης, δεδομένου ότι οι αξίες έχουν καταγράψει απώλειες της τάξεως του 40%-50% κατά μέσον όρο από το 2008 μέχρι σήμερα, αλλά εξαιτίας του ΦΠΑ 24 % που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, τόσο για εγχώριους ενδιαφερόμενους, αλλά και των ξένων αγοραστών.

Στο “παιχνίδι” μπαίνουν, πλέον, δυναμικά και τα απούλητα κτίσματα που χτίστηκαν από την επιβολή του ΦΠΑ στην οικοδομή (1/1/2006) μέχρι σήμερα, τα οποία βάσει των παραγόντων της αγοράς αριθμούν στα περί τα 100.000. Η αναστολή του ΦΠΑ 24 %, που επιβάλλεται σήμερα στις αγοραπωλησίες θα έχει πολλαπλάσια έσοδα για την ελληνική οικονομία, αν σκεφτούμε τον πολλαπλασιαστή από την οικοδομική δραστηριότητα.

Η κυβερνητική απόφαση, για αναστολή τριών ετών του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006 θα οδηγήσει, όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο, στην άμεση αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, θα προσελκύσει επενδύσεις, θα αυξήσει την απασχόληση και θα ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.Ταυτόχρονα, όπως αναμένεται να πει, η κίνηση αυτή βελτιώνει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγορές, θα επιφέρει, επίσης, μικρές μειώσεις των τιμών στα ακίνητα κατασκευής πριν το 2006 και ιδιαίτερα χρονολογίας από το 1999-2006, το οποίο βέβαια θα αποτελέσει κίνητρο για αγορά, ενώ θα δώσει και ρευστότητα στους κατασκευαστές για έναρξη νέων οικοδομών. Αποτελεί ένα θετικό μέτρο που στοχεύει στην άμεση προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία με ταυτόχρονη αναζωπύρωση της κτηματαγοράς και της πραγματικής οικοδομικής δραστηριότητας μέσω της ανέγερσης νέων κατοικιών.

Όπως τονίζει στο Pagenews.gr, ο κ. Θέμης Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estatates, η κυβέρνηση δέχθηκε τις προτάσεις των κατασκευαστών ώστε να συμπεριληφθούν στην αναστολή και τα απούλητα κτίσματα που χτίστηκαν από την επιβολή του ΦΠΑ στην οικοδομή (1/1/2006) μέχρι σήμερα που βάση των παραγόντων της αγοράς αριθμούν 100.000, γεννιούνται τα παρακάτω ερωτήματα:

  • 1. Στην πλειονότητα τους, οι αγγελίες πώλησης των ακινήτων που σήμερα υπόκεινται σε ΦΠΑ αναφέρουν τη συνολική τιμή πώλησης χωρίς να διαχωρίζουν το ΦΠΑ 24 %.
  • 2. Οι αγοραστές που ήταν υπόχρεοι σε καταβολή ΦΠΑ 24 %, αν είχαν προβεί σε αναζήτηση ακινήτου προ 6 μηνών και σήμερα αναζητήσουν το ίδιο ακίνητο και είναι διαθέσιμο προς πώληση, (εφόσον η κυβέρνηση κάνει δεκτό το αίτημα των κατασκευαστών) θα εξοικονομήσουν το 24% της αξίας του ακινήτου;
  • 3. Θα υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για το αν πραγματικά πραγματοποιούνται οι μειώσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης; Θα υπάρξουν πραγματικές μειώσεις 24% στις τιμές πώλησης ή απλά κάποιες μειώσεις ;
  • 4. Οι κατασκευαστές θα είναι υπόχρεοι να αναφέρουν την προηγούμενη τιμή πώλησης του ακινήτου και ταυτόχρονα τη νέα μειωμένη κατά 24 % τιμή του ακινήτου ;
  • 5. Αν αριθμούν 100.000 τα ακίνητα που θα ισχύει η αναστολή του ΦΠΑ όπως αναφέρουν οι παράγοντες της κτηματαγοράς, τότε αν σημειωθεί πραγματική μείωση 24% στη τιμή πώλησης, θα πρέπει η μείωση των τιμών πραγματικά να γίνει αισθητή στην κτηματαγορά και τα συγκεκριμένα ακίνητα να αποτελέσουν το «Μήλον της Έριδος» για την κτηματαγορά.

Με δεδομένη την αμελητέα απόδοση του φόρου όλα αυτά τα χρόνια, είναι σαφές ότι η αναστολή του θα έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα.

“Αρχικά θα καταγραφεί αύξηση της ζήτησης για νέες κατοικίες κυρίως από ξένους επενδυτές που τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον τους είναι αυξημένο. Ταυτόχρονα, θα καταγραφεί και εντυπωσιακή τόνωση της πραγματικής οικοδομικής δραστηριότητας και όχι ανακαινίσεων μικρών διαμερισμάτων που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 3 χρόνια λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης”, σχολιάζει ο κ. Μπάκας.

Παράλληλα, να θυμηθούμε ότι ο ΦΠ.Α στις νέες οικοδομές αποτελεί εστία φοροδιαφυγής διότι υπάρχουν πολλά παραθυράκια που επιτρέπουν και σε επαγγελματίες να πωλούν ακίνητα χωρίς ΦΠΑ, παρότι θεωρητικά, κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον νόμο. Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει ότι το κάθε ΑΦΜ μπορεί να ανεγείρει και να πουλήσει ένα ακίνητο ετησίως, χωρίς την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ. Αν όμως κάποιος έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί φιλικά ή συγγενικά του πρόσωπα, είναι εύκολο να καταστρατηγηθεί η σχετική διάταξη.

Επιπλέον, ο συντελεστής 24 % είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξεύει το κόστος απόκτησης νεόδμητης κατοικίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε, αν συνυπολογιστούν και όλα τα υπόλοιπα κόστη που συνοδεύουν την αγορά ακινήτου, όπως τα τέλη εγγραφής στο κτηματολόγιο και το υποθηκοφυλακείο, τα νομικά και συμβολαιογραφικά έξοδα και η αμοιβή του μεσίτη, το τελικό κόστος για έναν αγοραστή εκτινάσσεται σε ποσοστό άνω του 33%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο