Υπό πίεση έμποροι, μικρομεσαίες και καταναλωτές από τον τσουχτερό «τιμοκατάλογο τραπεζικών υπηρεσιών», ο οποίος διευρύνεται συνεχώς σε αντίθεση με τα φοροκίνητρα, που δίνει η κυβέρνηση για μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος. Με στόχο να μετριάσουν την επιθετική τιμολογιακή πολιτική ξεκινά διάλογος της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός, στις 13.30, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τις τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποτελούν ένα από τα θέματα συζήτησης. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.
Aπό την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση θα μετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Η στρατηγική των τραπεζών, να δίνει βαρύτητα στις προμήθειες, αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στις επενδύσεις που έχουν κάνει στα εναλλακτικά δίκτυα, ωστόσο ο βασικός λόγος είναι να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τα έσοδα τόκων κλπ. Ως εκ τούτου, τα έσοδα των πιστωτικών ιδρυμάτων από προμήθειες αυξάνονται ως ποσοστό της συνολικής οργανικής κερδοφορίας, ασκώντας, όμως, πίεση στην αγορά, αλλά σε πελάτες που βλέπουν παράλογα υψηλά χρεώσεις στις συναλλαγές τους.
Πλέον, οι προμήθειες εισπράττονται τόσο για τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές ( εμβάσματα κλπ), όσο και από μια σειρά υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν. Σε αυτή τη λίστα είναι η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση PIN και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ATM. Σχεδόν, όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες. Η επιβάρυνση για την επανέκδοση του PIN επιβαρύνεται με 3 ευρώ , ενώ με προμήθεια 5 – 6 ευρώ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας , αλλά και η ανανέωσή της ύστερα από απώλεια ή κλοπή.
Για το 2018 τα έσοδα της Alpha Bank από αμοιβές και προμήθειες όλων των κατηγοριών άγγιζαν τα 335 εκατ. Ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας 240 εκατ.ευρω, Eurobank 185 εκατ. Ευρώ , Τράπεζα Πειραιώς 399 εκατ ευρώ.
Δείτε αναλυτικά ανά τράπεζα:
Οι νέες χρεώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το τέλος Οκτωβρίου 2019 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου. Αναλυτικά οι νέες τραπεζικές προμήθειες για χρήση καρτών:
- Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10/2019
- Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10/2019
- Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10/2019
- Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10/2019
- Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10/2019
- Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12/2019
Υπενθυμίζεται πως από τις 22 Ιουλίου 2019, έχουν επιβληθεί αυξήσεις για ανάληψη μετρητών και ισχύουν νέες χρεώσεις όταν κάποιος «σηκώσει» λεφτά από τον λογαριασμό του, αλλά από ΑΤΜ άλλης τράπεζες, από αυτή που έχει εκδώσει την κάρτα, μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.