Ελλάδα

Ελένη Παπαδάκη: Ξεσπά κατά του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών η Έλενα Ακρίτα

Ελένη Παπαδάκη: Η ανακοίνωση του ΣΕΗ για την Ελληνίδα ηθοποιό εξόργισε τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Έλενα Ακρίτα

Ελένη Παπαδάκη: Ξέσπασε κατά του κατά του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλενα Ακρίτα, με αφορμή τη διαφωνία του σωματείου με τη μετονομασία του ισογείου του «Ρεξ» σε σκηνή «Ελένη Παπαδάκη». Ο νέος Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κ. Λιγνάδης, αποφάσισε μία από τις αίθουσες του «ΡΕΞ» να ονομαστεί Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη».

Με αυτήν την γενναία απόφαση αποκαθίσταται 75 χρόνια μετά με τρόπο απτό η μνήμη της Ελένης Παπαδάκη, η δολοφονία της οποίας από την ΟΠΛΑ, την ένοπλη τρομοκρατική πολιτοφυλακή του ΚΚΕ, συντάραξε μετά την απελευθέρωση των Αθηνών, τον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο της χώρας. Όμως το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ζήτησε την άμεση ανάκληση της σχετικής απόφασης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Στο σχετικό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, στο οποίο αναπαράγεται η ανακοίνωση του ΣΕΗ και το οποίο αναδημοσιεύει στο facebook σχολιάζοντάς το η Έλενα Ακρίτα, αναφέρεται ότι η Ελένη Παπαδάκη κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Γερμανούς κατακτητές.

«Στις μέρες του Δεκέμβρη η Ελ. Παπαδάκη συνελήφθη από τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή Πατησίων – Γαλατσίου. Σε αντίθεση με τις εντολές που είχαν, το βράδυ της 21ης Δεκέμβρη η Ελένη Παπαδάκη δολοφονήθηκε από ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καπετάν Ορέστης. Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ο Ορέστης ήταν πράκτορας της Intelligence Service, ενώ όλοι οι υπαίτιοι δικάστηκαν από Ανταρτοδικείο, οι οποίοι ομολόγησαν τη σχέση τους με τις βρετανικές αρχές, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δημόσια στην πλατεία Κολιάτσου. Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, σημείωνε το 1945 ότι η δολοφονία της Ελ. Παπαδάκη δεν μπορεί να βρει δικαίωση και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά. Η υπόθεση της Παπαδάκη εντάχθηκε από την εποχή εκείνη κιόλας στη φαρέτρα της αστικής προπαγάνδας, για ένταση του αντικομμουνισμού και της καταστολής», αναφέρει ο Ριζοσπάστης.

«Καλά δεν ντρέπεστε; Έχετε ιδέα πόσο τεράστια ηθοποιός υπήρξε η Ελένη Παπαδάκη; Πόση ζήλεια, φθόνο και μίσος αντιμετώπισε στη σύντομη ζωή της; Και υπογράφετε διαμαρτυρία για να μην δοθεί το όνομά της σε σκηνή του Εθνικού Θεάτρου; Κι είστε ηθοποιοί; Ντροπή!», σχολιάζει η Έλενα Ακρίτα.

Καλά δεν ντρέπεστε; Είστε ηθοποιοί και υπογράφετε διαμαρτυρία για να μην δοθεί το όνομά της τεράστιας Ελένης Παπαδάκη σε…

Gepostet von Elena Akrita am Freitag, 18. Oktober 2019

Ποια ήταν η Ελένη Παπαδάκη

Η Ελένη Παπαδάκη υπήρξε μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός που διέπρεψε σε ποικίλους ρόλους. Το πέρασμά της από την ελληνική σκηνή άφησε ένα μυθικό αποτύπωμα οριακό και ανεπανάληπτο και ήδη σε ηλικία 36 ετών κατόρθωσε να οικοδομήσει ένα μέγιστο παράδειγμα ολοκληρωμένου καλλιτέχνη. Κατηγορήθηκε από το κομμουνιστοκρατούμενο και εαμογενές σωματείο των ηθοποιών ότι συνεργάστηκε με τις κατοχικές δυνάμεις και χαρακτηρίστηκε ως “δωσίλογη”, γεγονός το οποίο πυροδότησε την θρυαλλίδα της εξόντωσης της με τρόπο απεχθή- το πτώμα της βρέθηκε ένα μήνα μετά την εκτέλεση σε άθλια κατάσταση.

Πολιτικό έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα, ανάλογο με εκείνο της Ελένης Γκατζογιάννη από από άποψη συμβολισμού. Βεβαίως, ουδέποτε η Ελένη Παπαδάκη συνεργάστηκε με τους Ναζί. Το γεγονός της διατήρησης ερωτικού δεσμού με τον κατοχικό Πρωθυπουργό Ράλλη υπήρξε η αφορμή για να κατηγορηθεί αδίκως, ενώ στην πραγματικότητα εκμεταλλεύτηκε αυτήν την επαφή για να βοηθά τους συναδέλφους της που πρόσκειντο στο ΕΑΜ γλιτώνοντας τους από τα χειρότερα σε πλείστες όσες περιπτώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο