Άποψη

Εάν θέλουμε πάντα έτοιμους για διακυβέρνηση να καταργήσουμε τις εκλογές

Ο Σπύρος Γκουτζάνης σχολιάζει μέσω του blog του στο pagenews πως καμία πολιτική δύναμη που δεν έχει προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία, που δεν διαθέτει στελέχη που έχουν ασκήσει ξανά διακυβέρνηση, δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει.

Είναι επικίνδυνη η συζήτηση για το αν ήταν ή δεν ήταν έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει το 2015 που άνοιξε από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης εν πολλοίς με ελεύθερη απόδοση και ερμηνεία, δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα ξεκίνησε από τις δηλώσεις του Νίκου Βούτση στην παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά που είναι μία απόπειρα να γραφτεί η ιστορία της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βιβλίο είναι εξαιρετικό και έχει σοβαρά σημεία κριτικής προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κυρίως γιατί δεν αντιμετώπισε θεσμικά την τριγωνική διαπλοκή, κάτι που κατά την γνώμη του συγγραφέα θα ισοδυναμούσε με επαναστατική πράξη (κάνω ελεύθερη απόδοση) αφού θα έπληττε την δομή του πελατειακού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.

Η κριτική όμως δεν στέκεται στα σοβαρά σημεία αλλά βασίζεται κυρίως στην παράφραση δηλώσεων του Νίκου Βούτση και του Πάνου Σκουρλέτη.

Ο πρώτος είπε ότι όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση “δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο, καμία οργάνωση βάσης ή οργάνωση μελών, όπως τα λέμε τώρα… Πουθενά. Σε κανένα υπουργείο, σε κανένα μαζικό χώρο”. Αυτό που λέει ο Νίκος Βούτσης είναι ότι δεν υπήρχε κομματική υποστήριξη στο κυβερνητικό έργο. Ο δε Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι «παρ’ όλο ότι αυτή η δύναμη (ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν είχε μια προηγούμενη εμπειρία, μπόρεσε και ανταποκρίθηκε». Αλλά και ο Στέλιος Κούλογλου βάζει το θέμα διαφορετικά υπό το πρίσμα εάν έπρεπε να αφήσουν τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει την βρώμικη δουλειά και να αναλάβει μετά πιο έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ματιά του είναι καιροσκοπική και σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει σε αριστερή αντίληψη.

Δεν έχει όμως σημασία η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η οπτική που το προσεγγίζουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα, είναι επικίνδυνη για τις δημοκρατικές παραδόσεις.

Καμία πολιτική δύναμη, κανένας πολιτικός φορέας, που δεν έχει προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία, που δεν διαθέτει στελέχη που έχουν ασκήσει ξανά διακυβέρνηση που δεν διαθέτει αντίστοιχη θεσμική μνήμη, δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Αν θέλουμε πάντα έτοιμους για διακυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουμε στα ίδια γνωστά κόμματα και να μην αλλάζουμε κυβερνήσεις. Μήπως να καταργήσουμε και τις εκλογές; Γιατί με την αντίληψη αυτή στη μεταπολίτευση θα έπρεπε να έχουμε μείνει στη ΝΔ που ήταν μετά την εξαφάνιση της ΕΔΗΚ το μόνο κόμμα με κυβερνητική εμπειρία. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα έπρεπε να δοκιμαστεί καν. Εκ του αποτελέσματος όμως έφθασε να κυβερνά 21 χρόνια και να διαμορφώνει τον κυβερνητισμό που στη συνέχεια ακολούθησε και η ΝΔ.

Αλλά μήπως η ΝΔ με την μακρά εμπειρία διακυβέρνησης, παλαιότερη αλλά και προστάτη είναι έτοιμη να κυβερνήσει;

Το έδειξε στο προσφυγικό, που δεν είναι καν καινούργιο θέμα. Τρεις μήνες τώρα παρακολουθεί τους πρόσφυγες και μετανάστες να έρχονται στα νησιά και μεταθέτει τα αποτελέσματα της όποιας πολιτικής εφαρμόσει για τον καινούργιο χρόνο, όταν δηλαδή θα έχει έλθει Χειμώνας οπότε μειώνονται οι ροές και θα έχει βρεθεί ισορροπία με τον Ερντογάν. Παρά την φοβερή προπαγάνδα το 63% της απέδωσε ευθύνες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφυγε πάλι στην πρώτη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ίδιος και η κυβέρνησή του που διαθέτει και κυβερνητική εμπειρία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει ένα γνωστό πρόβλημα, γιατί θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ο ΣΥΡΙΖΑ όταν μάλιστα το πρόβλημα τότε ενέσκυψε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο