Στέλιος Πέτσας: «Ελπίζουμε αυτή η πληροφορία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία να δώσει τέλος σε αυτή την παραβατική συμπεριφορά, η οποία έχει καταδικαστεί από το σύνολο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. «Περιμένουμε η Τουρκία να ανταποκριθεί σε αυτές τις εκκλήσεις για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην περιοχή», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίας αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο.
Είπε ότι η Κύπρος στο προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο έδωσε μάχη για να μπει στη συζήτηση το θέμα των κυρώσεων απέναντι στη γειτονική χώρα και τώρα «είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας ενέκρινε ένα πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει το ενδεχόμενο κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που βοηθούν την τουρκική πλευρά στις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ».
«Δεν μπορεί κάποιες χώρες να έχουν τα πλεονεκτήματα της Συνθήκης Σένγκεν και να μην αναλαμβάνουν καμία από τις υποχρεώσεις»
Επομένως, συνέχισε, έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά και αναμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση από την Κομισιόν αυτών των ενδεχομένων κυρώσεων. Επ’ αυτού πρόσθεσε πως σήμερα στις Βρυξέλλες έγινε συζήτηση για την αποσύνδεση από την μια μεριά της τουρκικής προκλητικότητας και της αυστηρής προειδοποίησης που πρέπει να απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και από την άλλη μεριά για τη στήριξη στους πρόσφυγες, που αυξάνονται από τις εχθροπραξίες.
«Άρα, η βοήθεια προς τους πρόσφυγες δεν είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αρνηθεί. Απλώς πρέπει να εξασφαλίσει το πλαίσιο εκείνο το οποίο θα συνδυάζει από τη μια την κατάπαυση της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και από την άλλη την ενίσχυση αυτών που την έχουν ανάγκη», σημείωσε. Για το μεταναστευτικό είπε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσε το θέμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Δεν μπορεί κάποιες χώρες να έχουν τα πλεονεκτήματα της Συνθήκης Σένγκεν και να μην αναλαμβάνουν καμία από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Επομένως, εμείς θέλουμε ένα πλαίσιο στο οποίο, αν συνεχιστούν οι αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων από τα ανατολικά, να μπορεί η Ελλάδα να βρει έμπρακτη αλληλεγγύη από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην μένουμε απλώς στα λόγια», ξεκαθάρισε.
Και πρόσθεσε: «Αν η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας δεν εφαρμόζεται με ευθύνη της Τουρκίας ή αν οι ροές εξακολουθούν να είναι πολύ αυξημένες, πρέπει να σκεφτούμε άλλους τρόπους με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα και έβαλε το πρώτο λιθαράκι για μία αλλαγή πορείας, η οποία θα εξασφαλίζει τα ελληνικά.