Κόσμος

Εισβολή στη Συρία: Το Βερολίνο χαιρετίζει την εκεχειρία

Εισβολή στη Συρία: Υπέρ της κατάπαυσης του πυρός από τουρκικής πλευράς στη Συρία τάχθηκε με ανακοίνωσή της η γερμανική κυβέρνηση.

Εισβολή στη Συρία: Τον χαιρετισμό της για την συμφωνία Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο συριακό απέστειλε γραπτώς η γερμανική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του Βερολίνου τόνισε πως η εκεχειρία είναι ένα θετικό βήμα, παράλληλα όμως για το Βερολίνο δεν έχει αλλάξει κάτι από την αρχική τοποθέτηση σε ό,τι αφορά την τουρκική επίθεση, αλλά και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα.

«Ελπίδα η ανακωχή να οδηγήσει στην οριστική κατάπαυση του πυρός»

Ό,τι συνεισφέρει στον τερματισμό των εχθροπραξιών στην βορειοανατολική Συρία και στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στην προστασία αμάχων, βεβαίως το χαιρετίζουμε εμφατικά, δηλαδή και την δήλωση της Τουρκίας για διακοπή των εχθροπραξιών για 120 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «επί της αρχής για την γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά την τουρκική στρατιωτική επίθεση». Αυτή τη θέση, σημείωσε ο κ. Μπούργκερ, η γερμανική κυβέρνηση την έχει ήδη εκφράσει επανειλημμένα, στο πλαίσιο τόσο του ΟΗΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η αυστηροποιημένη πολιτική μας εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία παραμένει και χθες στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η ανακωχή θα οδηγήσει σε μια οριστική κατάπαυση του πυρός. Για αυτό χρειάζεται η βούληση όλων των πλευρών να λυθούν επίμαχα θέματα δια της διπλωματικής οδού», τόνισε ο Γερμανός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή παραμένουν ακόμη πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα» σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συνέπειες αυτής της στρατιωτικής επίθεσης. Για αυτά, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται, όπως είπε, σε εντατικές συνομιλίες με τους εταίρους και θα αξιοποιήσουμε εντός των επόμενων ημερών όλα τα φόρα και τις ευκαιρίες που θα της δοθούν. «Έχουμε βεβαίως πολλά ερωτήματα προς τους εταίρους μας για το πώς φαντάζονται την περαιτέρω διαδικασία», κατέληξε ο κ. Μπούργκερ.