“Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας”, με την φράση αυτή ξεκίνησε τις δύο δηλώσεις του πριν την συνεδρίαση του ΕΛΚ και την Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το να δηλώνει την χαρά του δεν είναι κακό. Ακολούθως είπε “αποδείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό, η νίκη μας είναι νίκη για την δημοκρατία στην Ευρώπη…πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επαναφέρουμε την ανάπτυξη και να διασφαλίσουμε πως βγαίνουμε από τον φαύλο κύκλο που έχει κρατήσει πίσω την χώρα μου επί μία και πλέον δεκαετία”.
Μπορεί να συστήνει τον εαυτό του στο διεθνές κοινό ως τον αρχηγό μίας δημοκρατικής νίκης, ωστόσο η εικόνα της Ελλάδας που παρουσιάζει στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός δεν είναι η καλύτερη: είναι η εικόνα μίας χώρας που βρισκόταν στον αστερισμό του λαϊκισμού επί πολλά χρόνια και που τώρα θα επανέλθει στην ανάπτυξη. Μόνο που τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Έλληνες πολίτες κυριολεκτικά μάτωσαν για να εφαρμοστεί στην χώρα ένα μνημόνιο, που μόνο λαϊκισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί, και η χώρα γράφει έστω και χαμηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης ήδη από το 2017 ενώ για το 2019 προβλέπεται ότι θα κλείσει γύρω στο 2%.
Είναι μία αδικία για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών η εικόνα που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός για να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που το διεθνές κοινό δεν βλέπει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την χώρα όπως του την παρουσιάζει ο πρωθυπουργός της. Η δήλωση αυτή για τα εσωτερικά μας είναι σε μία συγκυρία που η Ευρώπη συζητά παγκόσμια ζητήματα όπως η επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία και η στάση της στην Κύπρο, το Brexit και ο προϋπολογισμός της ΕΕ.
Επ’ αυτών δεν μάθαμε ποια είναι η πολιτική της ελληνική κυβέρνησης. Για την Κύπρο “η Ελλάδα (απλώς) στήριξε την απόφαση του ελήφθη για στοχευμένες κυρώσεις για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις”, ωσάν να είναι ένα διεθνές θέμα. Μία πολύ προσεκτική δήλωση για να μην δυσαρεστηθεί ο Ερντογάν, ενώ δεν υπήρξε λέξη στις δύο επίσημες δηλώσεις για την εισβολή στην Τουρκία και για το εμπάργκο στην πώληση όπλων που είναι σε συζήτηση.
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της “ακατανόμαστης”, αφού εξακολουθεί να μην αποκαλεί την Βόρειο Μακεδονία με το καινούργιο συνταγματικό της όνομα που προέκυψε από μία Συμφωνία με την Ελλάδα την οποία ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει στο διεθνές κοινό ότι θα την εφαρμόσει. Είναι προφανές ότι δεν θέλει να στεναχωρήσει τους νέους “μακεδονομάχους” που τον ψήφισαν και μείναν με τις περικεφαλαίες στο χέρι.
Δεν υπάρχει όμως θέση για το Brexit ή για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συζητείται. Προφανώς αυτά είναι ήσσονος σημασίας θέματα προέχει να μάθει ο κόσμος ότι νικήθηκαν οι λαϊκιστές και ότι μετά από δέκα και πλέον χρόνια (κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή ή απλώς του ξέφυγε;) υπό την δική του εμπνευσμένη ηγεσία η Ελλάδα θα απογειωθεί. Αυτά όμως δεν είναι λαϊκισμός, είναι επιστροφή στην κανονικότητα…