Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία για την κατάπαυση του πυρός στην Συρία δεν συνιστά μια δίκαιη και ουσιαστική λύση. Την κατακρίνει με σαφήνεια και σφοδρότητα πράγμα ασυνήθιστο για τις σιδερωμένες εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο για απαίτηση συνθηκολόγησης των Κούρδων και ζήτησε από την Άγκυρα να σταματήσει την εισβολή της στη Βόρεια Συρία.
Αφού τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν την τουρκική επίθεση, ο Ντόναλντ Τουσκ σχολίασε ότι η «λεγόμενη εκεχειρία» δεν αποτελεί σοβαρή πρωτοβουλία. «Δεν είναι αυτό που περιμέναμε, στην πραγματικότητα δεν είναι κατάπαυση πυρός, αλλά είναι απαίτηση για συνθηκολόγηση των Κούρδων» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «πρέπει να επαναλάβουμε την έκκλησή μας στην Τουρκία να σταματήσει οριστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει τις δυνάμεις της εις ένδειξη σεβασμού του διεθνούς δικαίου».
Είναι απίθανο να λάβει σοβαρά υπόψη του τις θέσεις την Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ερντογάν.
Ούτε πρόκειται να συμφωνήσει με την πρόταση του Εμμανουέλ Μακρόν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του και με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να συζητήσουν το θέμα. Αν έχει κάποια ουσιαστική σημασία η θέση που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε σχέση με τον Ερντογάν αλλά σε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην ουσία αμφισβητεί τους πανηγυρισμούς του “πλανητάρχη” για την συμφωνία και συντάσσεται με όσα του καταλογίζουν οι αντιπολιτευόμενοι Δημοκρατικοί αλλά και μια μερίδα των “δικών του” Ρεπουμπλικανών.
H συγκεκριμένη συμφωνία επισημοποιεί την παραβίαση του -ήδη κουρελιασμένου- Διεθνούς Δικαίου.
Ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Τουρκίας σε βάρος των Κούρδων και ανέχεται την κατάληψη εδαφών τρίτου κράτους (Συρίας). Κουρελιάζει τις αρχές του ΟΗΕ, την κυριαρχία των κρατών και την εδαφική τους ακεραιότητα. Στο σημείο 9 αναφέρεται ότι: «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία και τη λειτουργικότητα της δημιουργίας ασφαλούς ζώνης με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια, τη συλλογή των βαρέων όπλων των YPG και τη διάλυση των οχυρωματικών έργων και των πολεμικών θέσεών τους».
Με άλλα λόγια, αποδέχονται τη “ζώνη ασφαλείας” που επιδιώκει ο Ερντογάν αλλά καλούν και τους Κούρδους να παραδώσουν τα βαρέα όπλα τους στον τουρκικό στρατό. Στο σημείο 10 αναφέρεται ότι «Η Ασφαλής Ζώνη αρχικά θα φρουρείται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε όλες τις πτυχές της εφαρμογής της». Δηλαδή, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η «ζώνη ασφαλείας» θα ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό, αν και βρίσκεται μέσα στη συριακή επικράτεια!
Αυτός ο ανορθολογισμός δεν μπορεί να μακροημερεύσει γιατί εκτός όλων των άλλων δεν απαντά στο πραγματικό πρόβλημα. Κι αυτό είναι οι άνθρωποι. Είναι αυτοί που κατοικούν στις περιοχές της “ζώνης ασφαλείας” και θα “πρέπει” να τις εγκαταλείψουν. Να ξεσπιτωθούν. Η συμφωνία δεν έχει καμιά πρόβλεψη για την τύχη τους. Ένας από τους στρατιωτικούς ηγέτες των Κούρδων δήλωσε σήμερα: «Θεωρούμε θετική την κατάπαυση του πυρός γιατί σώζονται ανθρώπινες ζωές. Δεν παραδίνουμε όμως τη γη μας. Αυτά είναι τα εδάφη μας. Η πατρίδα μας. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε. Δεν έχουμε πού να πάμε». Ο δρόμος για πραγματική ειρήνευση είναι ακόμα μακρύς…