Χουλουσί Ακάρ: Η Άγκυρα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να προβούν σε χρήση χημικών, ούτως ώστε να ρίξουν την ευθύνη στην Τουρκία, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ. Μάλιστα, πρόσθεσε πως ο τουρκικός στρατός δεν διαθέτει χημικά όπλα στο οπλοστάσιό του. «Όλοι το ξέρουν αυτό» τόνισε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Παράλληλα, ο Χουλουσί Ακάρ επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο η ασφάλεια της χώρας, αλλά και η ασφάλεια των Κούρδων που ζουν στην περιοχή, των Αράβων, των Χριστιανών και άνθρωποι άλλων εθνοτήτων και θρησκεύματος.
Οι Κούρδοι κατηγορούν την Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί μη συμβατικά όπλα
«Σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, η τουρκική επίθεση εναντίον του Ρας αλ-Άιν διεξάγεται με κάθε τύπο όπλων», κατήγγειλε σήμερα σε ανακοίνωσή της η ημιαυτόνομη κουρδική κυβέρνηση. «Μπροστά στην προφανή αποτυχία του σχεδίου του, ο (τούρκος πρόεδρος Ταγίπ) Ερντογάν προσφεύγει σε διεθνώς απαγορευμένα όπλα, όπως ο φώσφορος ή οι ναπάλμ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην περιοχή, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη χρήση αυτών των όπλων. Όμως η εν λόγω μη κυβερνητική οργάνωση «κατέγραψε τραυματίες που έφεραν εγκαύματα και έφθασαν τις δύο τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο της Ταλ Ταμρ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, αναφερόμενος σε μια κωμόπολη κοντά στο Ρας αλ-Άιν.
Ο τουρκικός στρατός και οι βοηθητικοί του προωθήθηκαν σήμερα στο Ρας αλ-Άιν, το οποίο ελέγχουν πλέον κατά το ήμισυ, ανέφερε εξάλλου το Παρατηρητήριο. Σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται από το 2011 στη Συρία, ο όρος ναπάλμ χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τις εμπρηστικές βόμβες που κατασκευάζονται με βάση ουσίες παρόμοιες με αυτές των ναπάλμ. Ο λευκός φώσφορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για να δημιουργηθεί ένα προπέτασμα καπνού, όμως μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για την κατασκευή φονικών εμπρηστικών όπλων, μια χρήση του που είναι απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο.
Κούρδοι αξιωματούχοι ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονται παιδιά με εγκαύματα που, σύμφωνα με έναν γιατρό της επαρχίας Χασακέ, επιβεβαιώνουν τη χρήση τέτοιων όπλων. «Καλούμε τις διεθνείς οργανώσεις να στείλουν τις ομάδες τους για να εξετάσουν τα τραύματα», δήλωσε ο Μούσταφα Μπαλί, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του συνασπισμού στον οποίο κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις.
«Οι ιατρικές εγκαταστάσεις στη βορειοανατολική Συρία δεν διαθέτουν πλέον ειδικούς μετά την αποχώρηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων εξαιτίας της τουρκικής εισβολής», δήλωσε. Η τουρκική επίθεση έχει προκαλέσει από τις 9 Οκτωβρίου τουλάχιστον 72 νεκρούς μεταξύ των αμάχων στη Συρία και 203 μεταξύ των μαχητών των SDF, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.