Κόσμος

Νόμπελ Οικονομίας 2019: Στους Μπανερτζί, Ντάφλο και Κρέμερ μοιράζεται φέτος το βραβείο

Νόμπελ Οικονομίας 2019: Οι τρεις τους δημιούργησαν μια πειραματική προσέγγιση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας.

Νόμπελ Οικονομίας 2019: Οι οικονομολόγοι Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, Έσθερ Ντάφλο και Μάικλ Κρέμερ κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2019 διότι δημιούργησαν μια πειραματική προσέγγιση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών. «Οι φετινοί βραβευθέντες εισήγαγαν μια νέα προσέγγιση προκειμένου να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις για τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας», ανέφερε η ακαδημία σε ανακοίνωση. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολαρίων).

Όπως αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας που απονέμει κάθε χρόνο τα βραβεία Νόμπελ, πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Τα μισά παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο ή το εγκαταλείπουν γιατί δεν έχουν οι γονείς τους χρήματα να τα στείλουν.

Η Ντάφλο, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), είναι ο νεότερος άνθρωπος και η δεύτερη γυναίκα στην οποία απονέμεται το βραβείο. Ο Μπανερτζί είναι επίσης καθηγητής στο ΜΙΤ. Ο Κρέμερ, καθηγητής στο Χάρβαρντ, χρησιμοποίησε το πεδίο εργασίας για να ελέγξει πώς τα αποτελέσματα των σχολείων θα μπορούσαν να βελτιωθούν στη δυτική Κένυα στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Νόμπελ Οικονομίας 2019: Ποιοι είναι οι νικητές

Έσθερ Ντάφλο

Γεννημένη το 1972, η Γαλλίδα οικονομολόγος είναι η δεύτερη γυναίκα και την πιο νεαρή νικήτρια – νικητής, στην κατηγορία αυτή. «Το να αποδεικνύεις ότι είναι δυνατό για μια γυναίκα να πετύχει και να αναγνωριστεί για την επιτυχία της, ελπίζω ότι θα εμπνεύσει πολλές, πολλές ακόμα γυναίκες να συνεχίσουν να εργάζονται και πολλούς άλλους ακόμα άνδρες να τους δώσουν το σεβασμό που αξίζουν», δήλωσε η Ντάφλο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιτυχίας της.

Αμπχιγίτ Μπανερτζί

Ο 58χρονος Αμερικανός, γεννημένος στην Ινδία Μπανερτζί είναι καθηγητής οικονομίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης – Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Μάικλ Κρέμερ

Ο Κρέμερ, καθηγητής στο Χάρβαρντ, χρησιμοποίησε το πεδίο εργασίας για να ελέγξει πώς τα αποτελέσματα των σχολείων θα μπορούσαν να βελτιωθούν στη δυτική Κένυα στα μέσα της δεκαετίας του ’90.