Τεχνολογία

Προσοχή: Έτσι μπορεί ο εργοδότης σου να διαβάζει τα e-mail σου

Δείτε πως μπορεί ο εργοδότης σας να διαβάζει τα e-mail σας χωρίς να το καταλάβετε.

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι εργάζονται σε κάποια εταιρεία που χρησιμοποιεί την πληρωμένη έκδοση του G Suite της Google και τα προϊόντα που αυτή παρέχει, όπως το Gmail, τα Docs, το Drive, το Calendar κλπ. Κι αυτό γιατί η εταιρεία στην οποία εργάζονται έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα όσα κάνεις σε αυτές τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των draft email σου.

Τουλάχιστον, αυτό αναφέρει ο πρώην εργαζόμενος στην Google, Martin Shelton, ο οποίος σε ένα μακροσκελές blog post του, αναφέρεται σε όλους τους τρόπους που η εταιρεία μπορεί να διαχειριστεί τα δεδομένα σου. Σύμφωνα με τον Martin λοιπόν, η ίδια η Google μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα σου τα αρχεία και να τα παραδώσει στην κυβέρνηση εφόσον αυτά ζητηθούν, ενώ, ανάλογα με την έκδοση του G Suite που χρησιμοποιηθεί η κάθε εταιρεία, οι προϊστάμενοί σου μπορούν να παρακολουθούν τις ενέργειές σου μέσα στο εργαλείο.

Σύμφωνα με με τους όρους χρήσης του G Suite άλλωστε: «ο διαχειριστής έχει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία που αποθηκεύεις στον λογαριασμό, του mail σου συμπεριλαμβανόμενου», ενώ μπορεί να γνωρίζει και όλα τα αρχεία που έχεις ανοίξει. Ωστόσο, η πληροφορία που αναφέρει ο Martin Shelton, σχετικά με τα draft είναι κάτι μέχρι στιγμής άγνωστο και κάτι που πρέπει να επιστήσει την προσοχή αρκετών όσον αφορά το πως χρησιμοποιούν μια εταιρική πλατφόρμα.