Άποψη

Σωρεία θαυμάτων τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης

Ο Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο pagenews.gr ασκεί κριτική για τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

“Πριν τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημοσιονομικό κενό, τώρα αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019”, το δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές στην συνομιλία του με τον Roger Kohen των New York Times. Πρόκειται καταφανώς για θαύμα το ότι η παρούσα κυβέρνηση εξαφάνισε μέσα σε τρεις μήνες το δημοσιονομικό κενό και το μετέτρεψε σε πλεόνασμα, με τις δικές της μαγικές συνταγές. Είναι παρόμοιο με το θαύμα στην ΔΕΗ: όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση ήταν στο χείλος της καταστροφής, τώρα είναι σε καλό δρόμο -η αύξηση των εσόδων της παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο αλλά αυτό απάδει.

Δεν είναι τα μόνα. Κάνει κι άλλα θαύματα αυτή η κυβέρνηση, πολλά από τα οποία σωρεύονται στο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο των περίπου 900 σελίδων που κατέθεσε στην Βουλή. Για παράδειγμα εξαφανίζει μία σειρά από διατάξεις υπέρ του περιβάλλοντος, φυσικού και πολιτιστικού, προκειμένου να προχωράνε απρόσκοπτα οι στρατηγικές επενδύσεις. Έτσι, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα, αν ο δασάρχης Καρδίτσας επιμένει στην τήρηση της νομιμότητας θα του επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις και θα χάσει το σπίτι του για να πληρώσει την εταιρεία για την καθυστέρηση του έργου της -και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Με θαύμα ισοδυναμεί ότι εξαφανίζονται μία σειρά από διαδικασίες ελέγχου για την ίδρυση επιχειρήσεων, ενώ εκχωρούνται σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες αρμοδιότητες ελέγχου ακόμη και επιχειρήσεων που θα επιδοτούνται με δημόσιο χρήμα -ε ρε γλέντια.

Το…θαύμα της κυβέρνησης στα εργασιακά

Στα δε εργασιακά εκεί να δεις θαύμα. Εξαφανίζονται μία σειρά από προστατευτικές διατάξεις υπέρ των εργαζομένων κι έτσι δημιουργείται η δυνατότητα για ειδικές ζώνες μισθών και για εξαίρεση επιχειρήσεων από τις συλλογικές συμβάσεις με την επίκληση οικονομικών λόγων. Στο αναπτυξιακό εξαφανίζεται επίσης η υποχρέωση για ονομαστικοποίηση των μετοχών των Μέσων Ενημέρωσης κι έτσι μπορεί ο κάθε “νταβατζής” κατά Καραμανλή, να κατέχει ότι θέλει χωρίς κανένα ασυμβίβαστο. Κάπως έτσι εξαφανίζεται και η υποχρέωσή του εκδότη να υποβάλλει πόθεν έσχες που ισχύει για τον τελευταίο δημοσιογράφο. Μα φυσικά την διαπλοκή δεν την κάνουν οι εκδότες οι συντάκτες των φαρμακείων την κάνουν.

Σε αυτούς τους τρεις μήνες όμως κι άλλα έχουν εξαφανιστεί. Π.χ. έχει εξαφανιστεί από την ρητορική του πρωθυπουργού “η δέσμευση” -γιατί η ΝΔ επί Μητσοτάκη δεν δίνει υποσχέσεις αναλαμβάνει δεσμεύσεις-, για 4% ετήσια αύξηση του ΑΕΠ από τον πρώτο χρόνο και 130.000 νέες θέσεις εργασίας και βέβαια καλοπληρωμένες. Η πρόβλεψη για το 2020 έπεσε στο 2,8% και βλέπουμε και οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας είναι πρόβλεψη για 1,8% μείωση της ανεργίας σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη. Άραγε γιατί χρειάζεται η αποδόμηση του εργασιακού δικαίου που επιχειρείται με το αναπτυξιακό εάν θα δημιουργούνται τόσες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Ίσως γιατί κατά την λογική της κυβέρνησης που επαφίεται στην καλοσύνη των εργοδοτών δεν χρειάζονται οι νομικές διασφαλίσεις.

Αυτό που δεν κατάφερε να εξαφανίσει η κυβέρνηση στις 100 πρώτες ημέρες της είναι οι πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου. Επί των ημερών της δυστυχώς αυξήθηκαν αποδεικύνοντας ότι στα δύσκολα και παρά την ρητορική (δεν θέλουμε περίοδο χάριτος, είμαστε έτοιμοι, έχουμε σχέδιο και ξέρουμε πως θα το υλοποιήσουμε και άλλα ηχηρά παρόμοια) η παρούσα κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη και εν ολίγοις επαφίεται στον Ερντογάν. Το μεγαλύτερο θαύμα όμως αυτής της κυβέρνησης είναι ότι απελευθέρωσε τις διαδικασίες για να χτιστεί στο Ελληνικό ο ναός του τζόγου σε σχήμα μάλιστα Καρυάτιδας, ο σύγχρονος Παρθενώνας, όπως τον βάπτισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο