Άποψη

Ο μόνος που μίλησε είναι ο Ακιντζί

O Γιώργος Χελάκης γράφει για τη δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, που προκάλεσε ακραίες αντιδράσεις στην Τουρκία.

Θα είχε περιορισμένη σημασία αν υπήρχε έστω κι ένας άλλος πολιτικός της Τουρκίας που θα έκανε παρόμοια δήλωση. Όχι πολλοί. Ένας! Την στιγμή που μιλάμε υπάρχει μόνο η δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και προέδρου του “κράτους” τους. Μόνο αυτός με διπλωματική αλλά κοφτερή γλώσσα βγήκε και είπε κάτι διαφορετικό από όσα λένε όσοι μιλάνε στην Τουρκία.

Για την ακρίβεια όσοι μιλούν ακόμα… Ο Ακιντζί ήξερε ότι η δήλωσή του θα προξενήσει θόρυβο και ότι θα μπει στο μάτι του Ερντογάν. Είναι παλιά καραβάνα στην πολιτική (παλιότερα, δήμαρχος της κατεχόμενης πλευράς της Λευκωσίας) και ξέρει πολύ καλά τι σημαίνουν αυτά που είπε.

Στην προκειμένη περίπτωση όσα είπε δεν αφορούσαν μόνο στην εισβολή στην Συρία, αλλά και στην εισβολή στην Κύπρο. Οι δε αποδέκτες δεν ήταν μόνο οι συμπατριώτες του στην Κύπρο και την Τουρκία, αλλά και οι Ελληνοκύπριοι ενόψει μάλιστα της διαδικασίας που έχει ανοίξει από τον ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Ακιντζί χρησιμοποίησε με μαεστρία τις λέξεις για να περιγράψει την κατάσταση.

Οι αντιδράσεις από την ανάρτηση που έκανε ήταν ακαριαίες.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι σχολιάζοντας πως με τα λόγια του ο Ακιντζί «δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων» και στη συνέχεια πρόσθεσε: «στην Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974, ο αγώνας του Ηρωικού Στρατού μας, ο οποίος διεξήχθη με στόχο την ειρήνη στην περιοχή, και ο αγώνας συνεχίζεται με την επιχείρηση «Ειρήνης της Ειρήνης» στη Συρία και διεξάγεται με τον ίδιο πνεύμα.

Η δήλωση του Ακιντζί με την ιδιότητά του ως Προέδρου σήμερα είναι μια δήλωση που στερείται ιστορικής συνείδησης και γνώσης. Πιστεύω ότι αυτή η ατυχής δήλωση δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων», είπε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας. Ο «πρωθυπουργός» στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ από την πλευρά του, σε δηλώσεις του εξέφρασε τις έντονες αντιδράσεις του στην ανάρτηση του Ακιντζί, λέγοντας παράλληλα ότι ο Τ/κ ηγέτης έχει επηρεαστεί από περιθωριακές ομάδες, οι οποίες είναι εναντίον της Τουρκίας.

Η δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί

«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στην στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από τη φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου πέθαναν στο πλευρό μου στις μάχες της Λευκωσίας.Όπως οι περισσότεροι από εμάς, είδα τι σημαίνει πόλεμος. Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε “Ειρηνευτική Επιχείρηση”, ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε “Πηγή Ειρήνης” δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Με τη δήλωσή του ο Τοπυρκοκύπριος ηγέτης, αναλαμβάνει υψηλό ρίσκο ενόψει των επικείμενων “προεδρικών εκλογών” στα κατεχόμενα. Η καθαρή αντίθεσή του στις πολεμικές επιλογές της “μητέρας πατρίδας” έχει μεγάλη πολιτική και ηθική αξία. Είναι δήλωση που υπερβαίνει τα όρια του κακώς εννοούμενου πολιτικού ρεαλισμού. Φέρνει τον Ακιντζί αντιμέτωπο με το κύμα του εθνικισμού που έχει κυριεύσει την Τουρκία.

Ανοίγει δυο μέτωπα με τον Ερντογάν αμφισβητώντας τις επιλογές του και σε ό,τι αφορά την εισβολή στην Συρία και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ο Ακιντζί αντιστέκεται στη νεοσουλτανική πολιτική του Ερντογάν. Το κάνει διακινδυνεύοντας πολύ περισσότερα από όσους στέκονται στις ελεύθερες περιοχές και εδώ στην Ελλάδα βλέποντας από την άλλη πλευρά τους Τουρκοκύπριους μόνο ως υποτακτικούς στις επιθυμίες του Ερντογάν…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο