Κόσμος

Τουρκία: Αναφορές για μειονότητες σε Ρόδο και Κω – Τι ειπώθηκε σε συμπόσιο

Τουρκία: Σε Διεθνές Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη, οι γείτονες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την "εξαφάνιση" των μουσουλμανικών περιουσιών στα Δωδεκάνησα.

Τουρκία: Νέα κίνηση από τη γείτονα χώρα, η οποία προκαλεί ερωτηματικά. Σε μία περίοδο όπου οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι τεταμένες και τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά για τους Τούρκους, με κυριότερη την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, εμφανίζονται ανησυχίες σχετικά με τις μουσουλμανικές μειονότητες των Δωδεκανήσων και τις “περιουσίες που εξαφανίζονται”. Όλα αυτά, ειπώθηκε στο Διεθνές Συμπόσιο για τους “Τούρκους της Ρόδου και της Κω“, το οποίο διεξήχθη το διήμερο 10-11 Οκτωβρίο στη Σμύρνη, υπό την αιγίδα το πανεπιστημίου Γιασάρ.

Στο Συμπόσιο, όπως αναφέρει η “Δημοκρατική”, ειπώθηκε μεταξύ άλλων ότι τουρκική μειονότητα δεν υπάρχει μόνο στη Θράκη, αλλά και στα νησιά της Ρόδου και της Κω. «Ο κύριος σκοπός του συμποσίου είναι η ευαισθητοποίηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τα οθωμανικά-τουρκικά αρχιτεκτονικά έργα, τα οποία παρέμειναν στα νησιά της Δωδεκανήσου, τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς τουρκο-μουσουλμανικών ιδρυμάτων στη Ρόδο και την Κω», ανέφερε ο τουρκικός Τύπος για το Συμπόσιο.

Στο Anadolu, σημειώνονται τα εξής: «Μιλώντας σε συμπόσιο για τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας που ζουν στα νησιά των Δωδεκανήσων, ο Αμπντουλάχ Ερέν, επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων του Εξωτερικού (YTB), δήλωσε ότι ο αριθμός των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών έχει μειωθεί δραματικά. Το 90% των ιδιοτήτων των βακουφίων στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί. Υπήρχαν περίπου 400 ιδιότητες Βακουφ και τώρα υπάρχουν μόνο 40.

Οι ιδιοκτησίες των Τούρκων έχουν πωληθεί εδώ και καιρό, μερικές φορές σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αγοραία αξία. Στα νησιά της Δωδεκανήσου φιλοξενείται μια τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα περίπου 6.000 ανθρώπων. Σήμερα, τα παιδιά των Τούρκων των Δωδεκανήσων στερούνται του δικαιώματός τους να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα”.