Πολιτική

Αντικαπνιστικό νομοσχέδιο: Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία – Την ερχόμενη εβδομάδα η ψήφισή του

Αντικαπνιστικό νομοσχέδιο: Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν επί της αρχής το νέο νομοσχέδιο, το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Αντικαπνιστικό νομοσχέδιο: Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υπερψήφισε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ να συνθέτουν τις δυνάμεις της πλειοψηφίας. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής, υπερψηφίζοντας τα άρθρα περί αντικαπνιστικού νόμου αλλά και για τα ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ. Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν επιφυλάξεις για τη συζήτηση στην Ολομέλια, ενώ το ΜέΡΑ 25 καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο με τίτλο: “Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας“. Η συζήτηση στην Επιτροπή ολοκληρώνεται σήμερα, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να προβαίνει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις σε άρθρα του σχεδίου νόμου κάνοντας δεκτές παρατηρήσεις των κομμάτων. Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Oι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου

Λαμβάνονται μέτρα προστασίας των ανήλικων με την επέκταση του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων κατά κύριο λόγο (ως πρόσθετο μέτρο προστασίας των ανηλίκων από το κάπνισμα και από τις συνέπειες έκθεσής του σε αυτό), καθώς και η καθιέρωση κατά την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία τακτής προθεσμίας για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά προϊόντων καπνού μάσησης.

Επίσης, με το νομοσχέδιο συστήνεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με σκοπό της νομοθετικής ρύθμισης την ευελιξία και την αποδοτικότητα στην διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Με το νέο αυτό ΝΠΙΔ επιχειρείται η βελτίωση της αποδοτικότητας του επιχειρησιακού χαρακτήρα του παλαιού ΕΟΔΥ, δεδομένου ότι ο τελικός του σκοπός δεν περιορίζεται στη διαχείριση της δημόσιας υγείας των πολιτών, αλλά αποκτά διευρυμένες δυνατότητες διαχείρισης και στο ογκώδες έργο της διαχείρισης της υγειονομικής κάλυψης προσφύγων και μεταναστών.

Ο ΕΟΔΥ, (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, ήδη ΕΟΔΥ από το νόμο 4600/2019) μετατρέπεται από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Διαδέχθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ με τον ν. 4600/2019 και απέκτησε μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου αντί – όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας – του πλέον ευέλικτου μορφώματος του ΝΠΙΔ, με αποτέλεσμα να προξενηθούν προβλήματα ως προς την ταχύτητα ανταπόκρισης στις δράσεις του ΕΟΔΥ ως διάδοχου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ως παραδείγματα τέτοιων δυσλειτουργιών, το υπουργείο Υγείας αναφέρει την δυνητική καθυστέρηση διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, την δυσχέρεια μετακίνησης προσωπικού για κάλυψη έκτακτων κρίσεων μολυσματικών ασθενειών κλπ.

Υπό τους όρους αυτούς, του επαναπροσδίδεται η φύση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, που δύναται να δραστηριοποιείται άμεσα στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, χωρίς δέσμευση από το σύνολο των διατάξεων του δημόσιου λογιστικού για την αντιμετώπιση αποκλειστικά και μόνο κατεπειγουσών αναγκών.