Σοβαρές εξελίξεις στην υπόθεση του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου διαδραμτίζονται μετά την πρόταση Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για πλήρη απαλλαγή του από από τις κατηγορίες της λαθρεμπορίας χρυσού, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Με την ίδια πρόταση εισηγείται απαλλαγή και των 62 κατηγορουμένων για την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού στην Τουρκία.
Μια από τις υποθέσεις που στην αρχή της χαρακτηριζόταν ως από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Αρχών στην πάταξη του λαθρεμπορίου και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, έρχεται τώρα να ανατραπεί και από επιτυχία να εμφανιστεί πλέον ως το μεγαλύτερο φιάσκο. Ο Ριχάρδος Μυλωνάς βρίσκεται εν αναμονή του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών μετά και την εισαγγελική πρόταση για πλήρη απαλλαγή των κατηγοριών που τον βάραιναν.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, που κατατέθηκε σήμερα στο δικαστικό συμβούλιο, βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας, δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία, κάτι που επιβεβαιώνει με έγγραφό της και η ΑΑΔΕ. Κατά συνέπεια, το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης φανερώνουν το «φιάσκο» των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών, όταν πριν από περίπου ένα χρόνο γινόταν λόγος για «εξάρθρωση του μεγαλύτερου κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού», ενώ ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει αναφορά στην υπόθεση από το βήμα της Βουλής.
Αρχικά, ο Ριχάρδος Μυλωνάς και επτά συγκατηγορούμενοί του είχαν κριθεί προφυλακιστέοι και είχαν οδηγηθεί στη φυλακή, αλλά δυο εβδομάδες αργότερα βγήκαν και πάλι, όταν οι συνήγοροί τους βρήκαν «τρύπα» στη δικογραφία και επικαλέστηκαν την τελωνειακή νομοθεσία βάσει της οποίας δεν υπήρχε παράνομη πράξη. Η οριστική κρίση της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου και αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου.