Τουρκία: Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στο BBC για τη “ρίζα του προβλήματος”, η οποία οδήγησε στην εισβολή στη βορειοανατολική Συρία. Ο Ιμπραήμ Καλίν, τόνισε στο BBC ότι: “Οι χώρες καταγωγής τους δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω. Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, το Βέλγιο δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω, όμως πρόκειται για υπηκόους τους. Οφείλουν να τους πάρουν πίσω, να τους δικάσουν και να αφήσουν τη δικαιοσύνη να ακολουθήσει τον δρόμο της”.
Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μια νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) την οποία η ‘Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση, αλλά η Ουάσινγκτον την υποστηρίζει. Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, φοβούνται πως μια αναβίωση της βίας στη βορειοανατολική Συρία θα προκαλέσει μια επανεμφάνιση του ΙΚ και ανησυχούν για την τύχη χιλιάδων ξένων τζιχαντιστών που κρατούνται σε στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG.
Υπό την πίεση της εχθρικής κοινής γνώμης και φοβούμενες για την πραγματοποίηση επιθέσεων στο έδαφός τους, πολλές χώρες καταγωγής ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται σήμερα από την πολιτοφυλακή αυτή αρνούνται να τους επαναπατρίσουν. Σε επίσημη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν ο Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Λευκός Οίκος δήλωνε πως η Τουρκία θα είναι στο εξής «υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, οι οποίοι συνελήφθησαν τα δύο τελευταία χρόνια».
Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και πολλές ημέρες να καθησυχάσει όσον αφορά αυτό το σημείο, λέγοντας ότι δεν θα αφήσει το Ισλαμικό Κράτος «να επανέλθει με οποιαδήποτε μορφή». «Θα φροντίσουμε ώστε (οι κρατούμενοι του ΙΚ) να μην ξαναβρεθούν ελεύθεροι, να μην απελευθερωθούν και να μην αποτελέσουν απειλή», δήλωσε ο Καλίν στο BBC.
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε πως η Τουρκία εργάζεται πάνω σε ένα «σχέδιο» με τους «συμμάχους της και με τις τοπικές (συριακές) δυνάμεις» αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.