Ελλάδα

ΟΗΕ: Χαμός με τα ασυνόδευτα παιδιά – Ρεκόρ τριετίας στις αφίξεις στα ελληνικά νησιά (vid)

Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ΟΗΕ: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μετακινήσει άμεσα από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών, τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, στην ενδοχώρα. Ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Σεπτέμβριο οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ήταν 10.258 και ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος από το 2016. Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις).

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά στην ενδοχώρα πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου τα περισσότερα κέντρα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους».

Παιδιά στεγάζονται με ενήλικους που δεν έχουν συγγενική σχέση

Να σημειωθεί ότι η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της ανακούφισης της πίεσης από τα νησιά και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, ωστόσο σημειώνει ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ταλαιπωρία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς μόνο ένα στα τέσσερα βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του. Όπως περιγράφει, «περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ». Απευθύνει δε έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα.

Τέλος, ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του αποφεύγει να σχολιάσει τα μέτρα επιτάχυνσης και αυστηροποίησης των διαδικασιών ασύλου, που ανακοινώθηκαν χτες, καθώς αναμένει να λάβει γραπτώς περισσότερες λεπτομέρειες. δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την προσωπική της ζωή.

Νέες αφίξεις

Σήμερα το μεσημέρι περίπου 200 άτομα αποβιβάστηκαν στις ακτές της Λέσβου. Οι βάρκες αποβίβασαν μετανάστες σε τρία διαφορετικά σημεία κοντά στο βόρειο σημείο του νησιού, στη Συκαμιά και στον Κόρακα.

Συκαμιά 1/10/2019

Μόλις πριν από λίγο, αφίξεις στη Συκαμιά Περισσότερα: ΅https://www.politikalesvos.gr/alles-pente-varkes-eftasan-prin-apo-ligo-stis-aktes-tis-lesvoy/

Gepostet von Εφημερίδα Πολιτικά am Dienstag, 1. Oktober 2019

Καθιστική διαμαρτυρία στη Μόρια

Από το πρωί πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το ΚΥΤ της Μόριας, ζητώντας να φύγουν από τη δομή που δεν την θεωρούν ασφαλή για τη διαβίωση ανθρώπων με πολλά μικρά παιδιά και ανθρώπους με πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας. Διαμαρτύρονται με σύνθημα «η Μόρια είναι φυλακή» και κρατώντας στα χέρια τους ιατρικά έγγραφα που τους δίνουν τη δυνατότητα να φύγουν από το νησί , τονίζουν ότι δεν είναι ασφαλής δομή και ζητούν την απομάκρυνσή τους.