Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στη Νέα Υόρκη το περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν τον εμπόδισε να έχει μια σειρά επαφών με επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας. Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, ένας από τους στόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που δημιούργησε η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική μητρόπολη.
Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. Οι ίδιες πηγές επιμένουν με διάχυτη την ικανοποίηση ότι «η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον χάρτη ως μία χώρα αξιόπιστη, σοβαρή, σύγχρονη, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τη μιζέρια».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα πέρασε τα κρας τεστ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι ότι η χώρα εξέρχεται ενισχυμένη από τα αλλεπάλληλα κρας τεστ με υποψήφιους επενδυτές. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί -μιλώντας για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει πλέον η χώρα μας- με περισσότερους από 250 υποψήφιους επενδυτές στα διάφορα πάνελ, όπως στο International Advisory Board του Atlantic Council, στο Bloomberg Global Business Forum, στο τραπέζι της Goldman Sachs, παρουσία, μάλιστα, περισσότερων από τριάντα εκ των πλέον επιδραστικών διευθυνόντων συμβούλων παγκοσμίως, αλλά και στην εκδήλωση με επιφανείς επιχειρηματίες της Ομογένειας στο University Club της Νέας Υόρκης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τα επενδυτικά σχέδια με κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ, όπως είναι ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, ο αντίστοιχος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, με τον επικεφαλής του πρακτορείου Bloomberg, Μάικλ Μπλούμπεργκ, και τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.
Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως τα πρώτα νομοθετικά δείγματα γραφής της κυβέρνησής του αλλά και η εξοικείωσή του με τις ιδιαιτερότητες του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος επέτρεψαν στον κ. Μητσοτάκη να πείσει τους συνομιλητές του ότι πράγματι το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας βελτιώνεται αισθητά. Εμπροσθοβαρείς πρωτοβουλίες, όπως η άρση των εμποδίων για την εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό και η επαναδρομολόγηση της αντίστοιχης στις Σκουριές της Χαλκιδικής, που είχαν προηγηθεί της μετάβασης Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, είχαν ήδη προλειάνει το έδαφος των επαφών του με σημαίνοντες παράγοντες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Την ίδια στιγμή υπάρχει η εκτίμηση ότι οι δύο συνεντεύξεις του κ. Μητσοτάκη στο δίκτυο Bloomberg και στην ηλεκτρονική σελίδα της «Washington Post» έχουν σημαντικό αντίκτυπο.